Nieuws/Binnenland
871161
Binnenland

ROLEX SYDNEY HOBART YACHT RACE

Wild Oats XI weer op kop

Na 500 van de 628 af te leggen zeemijlen, heeft Wild Oats XI de leiding in de loodzware Sydney Hobart Yacht Race overgenomen. De vloot is uitgedund van 117 tot 109 boten. Veel uitgevallen jachten hadden problemen met de zeilen of de stuurinstallatie.

Opvallendste uitvaller is supermaxi Perpetual Loyal, dat in een felle strijd om de derde plaats was gewikkeld met Ragamuffin 100. Het dertig meter lange racejacht had schade aan de romp die vermoedelijk was ontstaan doordat de boot een object onder het wateroppervlak zou hebben geraakt. Maar de bemanning sluit niet uit dat de schade ook kan zijn ontstaan door het voortdurend van de golven af stuiteren.

Dat Bob Oatley´s Wild Oats XI halverwege de wedstrijd de leiding over kon nemen van zijn Amerikaanse rivaal Comanche van miljardair Jim Clark, had alles te maken met de gunstige wind die schipper Mark Richards voor zijn supermaxi had gevonden. Waar Comanche in lichte wind slechts met zes knopen snelheid vooruit kwam, vloog met een veel westelijker koers recordboot Wild Oats XI met dubbele snelheid voorbij. Nu er nog maar 120 mijl te gaan zijn heeft Richards een voorsprong van bijna 40 mijl ten opzichte van Comanche. Nummer drie Ragamuffin ligt 120 mijl achter de leider, op korte afstand gevolgd door de andere supermaxi´s Rio 100 en Alive. 

Het record van Wild Oats XI zal dit jaar niet worden gebroken. Toen kwam de trots van Australië in Hobart aan na 1 dag, 18 uur en 23 minuten. Naar verwachting zal Wild Oats XI niet binnen de twee dagen in Hobart finishen.