Nieuws/Binnenland
871205
Binnenland

Schevenings vreugdevuur erkend als erfgoed

Het metershoge vreugdevuur dat elke jaarwisseling wordt opgebouwd en afgebrand op het Noorderstrand bij Scheveningen, is voortaan nationaal erfgoed. Het vuur is op de zogeheten Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. Dat heeft Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE), zaterdag gezegd.

Bij Scheveningen zijn elke jaarwisseling twee vreugdevuren. Scheveningen-dorp bouwt een stapel op het Noorderstrand, ten noorden van de haven, de buurt Duindorp doet dat op 'hun' Zuiderstrand. De bouw is zaterdagochtend begonnen.

Het vuur van het Noorderstrand staat op de lijst, omdat de mensen erachter het vuur hebben voorgedragen. „Zij moeten de traditie doorgeven aan de toekomst. Wij kunnen het niet krampachtig in stand houden, deze mensen moeten de liefde doorgeven”, aldus Strouken. Duindorp heeft zijn vuur niet voorgedragen.

Den Haag kent al tientallen jaren zulke vreugdevuren rond Oud en Nieuw. In de week ervoor gingen jongeren 'kerstbomen rausen'. Daarbij braken af en toe vechtpartijen uit, maar in de jaren tachtig liep het uit de hand en kwamen er heuse knokploegen bij. Daarom greep de gemeente in. In de jaren negentig kwamen er twee vreugdevuren op het strand. De gemeente laat die toe, maar overlegt vooraf met de organisatoren en stelt voorwaarden.

Op de lijst van immaterieel erfgoed staan inmiddels ruim zestig tradities, van carbidschieten tot de woonwagencultuur en van bloemencorso's tot Chanoeka.