Nieuws/Binnenland
871223
Binnenland

Zware criminelen naar Nederland

Twee zware criminelen die in de beruchte SDKK-gevangenis op Curaçao achter tralies zaten, zijn wegens ’vluchtgevaar’ overgebracht naar Nederland. Dat melden bronnen op het eiland. De beruchte bajes wordt sinds gisteren bewaakt door zwaarbewapende militairen.

Het zou, naar verluidt, gaan om Liomar W. en Edwin V.. De twee zware jongens Azouden het brein vormen achter de mislukte ontsnapping uit het ’Centrum voor Detentie en Correctie Curaçao’ afgelopen maandag.

De gevangenisleiding heeft de uitbraak kunnen voorkomen dankzij een tip. De cipiers kamden alle cellen uit en vonden onder andere mobiele telefoons, drugs en anabole steroïden, zelfgemaakte wapens en in twee cellen waren een deel van de tralies doorgezaagd.

Het ministerie van Justitie in Den Haag bevestigde gisteravond dat er op verzoek van het OM op Curaçao twee personen zijn overgevlogen naar een gevangenis in Nederland. „Het werd niet langer verstandig geacht om deze gevangenen daar te laten zitten”, zo laat een zegsvrouw weten. Over de precieze reden van de overplaatsing wil het departement niets kwijt.

Fort

De gevangenis is inmiddels omgetoverd tot een militair fort. Alle verloven van militairen op het eiland zijn op tweede kerstdag ingetrokken. Rond de bajes is met prikkeldraad een extra veiligheidszone aangelegd. Op de toegangswegen zijn militaire blokkades ingericht. De soldaten dragen kogelvrije vesten en hebben bivakmutsen op om onherkenbaar te blijven. Defensie kon gisteravond geen toelichting geven op de onorthodoxe veiligheidsmaatregelen.

De enige gevangenis van Curaçao heeft een verleden met ontsnappingen. In mei wisten vier gedetineerden zonder kleerscheuren uit de SDKK te komen. Een van hen zat vast voor een dubbele moord. Ze overmeesterden twee bewakers en pakten zowel hun wapens als portofoons af.