Nieuws/Binnenland
871242
Binnenland

COLUMN EPCO ONGERING

Mensenwerk

Het zal je maar gebeuren. In het pikkedonker, midden op de Indische oceaan, met 35 kilometer per uur op een rif varen en daarmee je miljoenen kostende carbon zeilboot verspelen.

Het overkwam het Deense Team Vestas Wind, dat met sponsor Powerhouse en navigator Wouter Verbraak een grote Nederlandse inbreng in de Volvo Ocean Race heeft. Een menselijke fout lag aan de stranding ten grondslag, zo werd al snel geoordeeld. En dus werd met een beschuldigende vinger gewezen naar die arme Verbraak en eindverantwoordelijke schipper Chris Nicholson.

Ik wil het hier graag opnemen voor deze mannen. Onder de bizar zware Ocean Race omstandigheden maakt elke bemanning fouten, want het zeilen met identieke boten heeft de race veranderd in een matchrace marathon. Drie weken lang, 24 uur per dag onder snel wisselende klimatologische omstandigheden de maximale snelheid uit de boot halen put de bemanning compleet uit. Dan maken bemanningsleden soms kleine fouten, die haast ongemerkt kunnen worden weggepoetst.

Maar er zijn ook kleine fouten die in combinatie met pure pech leiden tot een complete ramp. Dat gun je niemand en zeker niet de sympathieke Verbraak. Als iemand de moeilijkheid van de Volvo Ocean Race heeft aangetoond is hij het wel. Hopelijk krijgt zijn team de kans om in een latere etappe met een nieuwe boot terug te komen. Als dat gebeurt hebben ze er in mij een fan bij. Want zeilen is mensenwerk. En de menselijke fouten, groot of klein, maken deze race juist zo mooi.