Nieuws/Binnenland
871243
Binnenland

Test Beneteau Oceanis 35

Modulaire Meegroeiboot

De Oceanis 35 van de Franse Beneteau werf is de jongste telg uit de lijn van comfortabele gezinscruisers. Vanwege de goed doordachte indelingsmogelijkheden en de uitstekende zeileigenschappen is dit jacht genomineerd voor de HISWA zeilboot van het jaar 2015 prijs.

Hou alle mogelijkheden open. Zo luidde waarschijnlijk de opdracht aan de ontwerpers van de nieuwe Oceanis 35. Het 10 meter lange jacht is door de modulaire opbouw basaal in te richten als weekender, maar het interieur is gemakkelijk aan te passen. Zo kan de boot meegroeien tot een volwaardige cruiser met een interieur waar je een compleet gezin gezellig in kunt herbergen. Er zijn drie kielopties, waaronder een met kielmidzwaard.  Zoals alle Oceanis modellen is de romp ontworpen om zonder al te veel helling te kunnen zeilen..

Opvallend is de beugel boven de enorme kuip, waarop het grootzeil kan worden gevoerd. Het werkt prima en door een transparante buiskap aan de voorzijde van de beugel ontstaat een beschut doghouse. De trim is goed te regelen en de kuip blijft vrij van lijnen. Het brede jacht heeft een mooi neerklapbare spiegel, twee stuurwielen en een ruime doorloop naar de extra brede kajuitingang. Gemakkelijk voor als je alle weekendspullen aan boord brengt.

Onderdeks heeft deze compacte Oceanis een ruime en -door de slim geplaatste rompramen - ongeëvenaard gezellige uitstraling. Het hoofdschot kan opengewerkt worden geleverd, waardoor je tot in de boeg doorkijkt. En de lichte betimmering contrasteert lekker met de donkere vloer. De afwerking is netjes, maar industrieel. En de deuren zijn wel erg licht uitgevoerd, waardoor ze nogal wijken. Maar over het comfort is niets te klagen. In de basisuitvoering zijn er opbergtassen, maar tegen meerprijs kunnen ook kasten worden geplaatst

Het standaard zeilplan bestaat uit een grootzeil en een 102% genua. Daarnaast is een gennaker beschikbaar, een absolute must voor een jacht met zo’n breed achterschip. Op ruime koersen voldoet deze 35 voeter uitstekend en scoort regelmatig een snelheid van 8 knopen of meer. Maar ook aan de wind is het een prettig zeilend degelijk jacht (vanaf € 97,768) dat betrouwbaar aanvoelt.

Cijfer: 8,1

Scorebord:

Constructie                             ***Comfort & Ruimte                 ****Ergonomie                             ****Afwerking                               **Vaareigenschappen               ****Prijs / Kwaliteit                      ****

 

Technische Specificaties:

Lengte over alles: 9.98 m

Lengte waterlijn: 9.70 m

Breedte: 3,70 m

Diepgang: 1,85 -1,45 m

Doorvaarthoogte: 15.44 m

Stahoogte: 1.91 m

Waterverplaatsing: 5205 kg

Ballast 1824 kg (ondiep)-1559 kg (diepe kiel)

Grootzeil: 27,6 m2

Genua: 26,77 m2

Gennaker 83,46 m2

Motor: Yanmar 20 pk saildrive

Prijs: vanaf € 100.000

Www.nautischkwartier.nl