Nieuws/Binnenland
871260
Binnenland

NS schrapt helft treinen

De NS schrapt zaterdag een groot deel van de dienstregeling vanwege de voorspelde sneeuw. Op drukke trajecten valt zelfs de helft van alle treinen weg.

In plaats van ieder kwartier, rijden er zaterdag ieder halfuur treinen. De dienstregeling is aangepast om meer ruimte op het spoor te hebben zodat eventuele storingen makkelijker opgelost kunnen worden. Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd, vaker overstappen en drukkere treinen.

Ook automobilisten die van plan zijn om zaterdagochtend de weg op te gaan kunnen hun plannen beter wijzigen. Volgens weeronline.nl kan er zogeheten sneeuwjacht ontstaan. ,,Die kan verblindend werken voor automobilisten. De harde wind zorgt er bovendien voor dat de auto minder makkelijk onder controle te houden is. Dit in combinatie met een gladde ondergrond kan zorgen voor extra ongelukken.’’ Met name in Limburg en Noord-Brabant is de kans op sneeuwjacht groot, stelt weeronline.nl.

Wintersport

Volgens dit bureau doet iedereen die zaterdag de weg op wil er goed aan de actuele waarschuwingen te volgen en ,,misschien wel van zijn reis af te zien''. Dit geldt zeker voor mensen die zaterdagochtend vroeg op wintersport gaan. Het is zeker niet aan te raden om ’s ochtends vroeg te gaan rijden, beter is het om al ’s nachts te vertrekken of zondag pas.

Wie morgenochtend vertrekt zal de hele reis in de sneeuw rijden. Veel sneeuw in combinatie met flinke wind zorgt ervoor dat de reis vele uren langer zal duren, waarschuwt weeronline. Onderweg kan tot zo’n 30 centimeter sneeuw vallen in delen van België, Noord-Frankrijk en Zuid-Duitsland. In de rest van Duitsland valt 5 tot 20 centimeter sneeuw onderweg.

Alpen

De vele sneeuw is wel goed nieuws voor wie al in de Alpen is. Daar zuchtten de wintersporters tot nu toe onder een groot gebrek aan sneeuw van betekenis. Daar komt nu verandering in, voorspelt weeronline.

Op sommige plaatsen valt er tot en met zondag soms wel 50 centimeter tot een meter sneeuw bij. Ook de lagergelegen pistes komen aan de beurt. Met name de Franse en Zwitserse Alpen kunnen veel sneeuw verwachten.