Nieuws/Binnenland
871268
Binnenland

Steden vieren Nieuwjaar zuinig

Grote steden beknibbelen komende maand op hun nieuwjaarsrecepties. Steeds vaker zijn er partijen die, zónder een beroep te doen op de belastingbetaler, een fuif organiseren voor alle inwoners én het gemeentebestuur.

Dat blijkt uit een rondgang van De Telegraaf langs gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Slechts een handjevol steden pakt nog uit met een flink borrelbudget. Het kan in Almere: de stad van burgemeester Annemarie Jorritsma (VVD) organiseert een fuif van 58.000 euro in de schouwburg. Nijmegen – ’Havana aan de Waal’ – trekt 30.000 euro uit. Net als Leiden, dat bij een concert en receptie in de Pieterskerk alle Leidenaren met huisnummer 15,115 en 215 verwelkomt.

Landelijk receptiekampioen Den Haag verlaat het ’erepodium’. De hofstad spande het vorige ’seizoen’ nog de kroon met een receptie van 125.000 euro en een feestbegroting van 70.760 euro voor de ambtenarij. Daar kwam zoveel kritiek op, dat burgemeester Jozias van Aartsen zich genoodzaakt voelde om het belastinggeld voortaan in de lucht te schieten tijdens een grote vuurwerkshow boven de Hofvijver. Inmiddels zijn er commerciële partijen gevonden die meebetalen.

Sponsor

Amsterdam krijgt juist voor het eerst in jaren weer een moment om het glas te heffen. De hoofdstad krijgt het letterlijk, want de Rabobank sponsort het feestje. Het stadhuis zorgt wel voor de gastenlijst. Onder andere Den Bosch, Groningen en Apeldoorn hebben afgerekend met de traditie vanwege de economische crisis. In de twee laatstgenoemde gemeenten organiseren partijen uit de stad nu een feestje voor alle inwoners.

Veel andere grote steden laten desgevraagd weten dat ze kiezen voor een ’bescheiden’ ontmoeting op het stadhuis. Rotterdam trekt daar 10.000 euro voor uit, net als de gemeente Haarlemmermeer (ruim een half miljoen inwoners minder). Haarlem begroot 7500 euro en Alphen aan den Rijn ’een paar duizend euro’. Breda maakt er een sport van om de kosten te drukken: raadsleden zitten zelf in de bediening! Raadsgriffier Paul Piket: „Veel vrijwilligers en sponsoren uit de stad zorgen ervoor dat we met 7000 euro kunnen volstaan voor een feestje voor naar verwachting 800 gasten.”