Nieuws/Buitenland
871286
Buitenland

Rusland 'wil oorlogen voorkomen'

Het voorkomen van nucleaire oorlogen en andere conflicten is de kern van de Russische militaire politiek. Dat staat in een nieuwe versie van de militaire doctrine, die president Vladimir Poetin vrijdag heeft ondertekend tijdens een zitting van de nationale veiligheidsraad.

In de nieuwe doctrine is niet voorzien dat Rusland als eerste kernwapens zal gebruiken, maar het land behoudt zich het recht voor om nucleaire wapens te gebruiken, als Rusland of zijn bondgenoten worden aangevallen. Als grootste dreiging zien de Russen enerzijds de uitbreiding van de NAVO en de destabilisatie in verschillende regio's en anderzijds de terroristische activiteiten op eigen bodem.

Hoewel Oekraïne in de doctrine niet bij naam wordt genoemd, wordt de militaire strategie van de NAVO voor de eerste keer als een concrete bedreiging beschouwd. Moskou bekritiseerde deze week de stap van het parlement in Kiev om de ongebonden status te laten varen. Daarmee wil Oekraïne het mogelijk maken lid van de NAVO te worden.