Nieuws/Binnenland
871518
Binnenland

Kopstuk Passageproces geliquideerd

Een van de hoofdverdachten in het Passageproces, de Turkse Amsterdammer Ali Akgün, is woensdag in Istanbul geliquideerd.

Dat melden diverse Turkse media. Ali Akgün, die volgens het Openbaar Ministerie meerdere liquidatieopdrachten gaf en nauw samenwerkte met Willem Holleeder en Dino Soerel, werd zelf in een auto doorzeefd met kogels.

Ali’s Nederlandse advocaat Nico Meijering wil geen commentaar geven. Ali Akgün was op vrije voeten omdat hij door de rechtbank in eerste instantie was vrijgesproken. Hij week daarna uit naar Turkije, dat geen uitleveringsverdrag heeft met Nederland.

Omdat het OM in hoger beroep ging, hing Akgün nog altijd een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. De Turk zat in Nederland lang in voorlopige hechtenis, onder meer in de extra beveiligde inrichting in Vught. Uit protest tegen zijn opsluiting, ramde Ali’s broer met een auto de toegangspoort.

Volgens twee kroongetuigen stelde Ali Akgün lijsten op van mensen die moesten worden vermoord. Onder de slachtoffers is Nedim Imac, voorzitter van een Amsterdamse-Turkse voetbalclub.

De liquidatie van Akgün gebeurde volgens Turkse nieuwssites op de Istinye Bair-straat, in de wijk Maslak in het noorden van Istanbul. Waarschijnlijk waren er twee daders die in een auto zijn ontkomen. Voorbijgangers trachtten hulp te bieden aan de hevig bloedende Ali Akgün, maar hij stierf ter plaatse