Nieuws/Buitenland
871521
Buitenland

The Interview op YouTube

Sony Pictures heeft een overeenkomst bereikt met YouTube, Google Play en Xbox om de omstreden film The Interview toch te distribueren. De film is vanaf woensdag 19.00 uur in de VS online te huur en te koop. Ook komt er nog een speciale website, seetheinterview.com, waar de film te zien zal zijn. Dat heeft filmproducent Sony Pictures woensdag bekendgemaakt. The Interview is vanaf eerste kerstdag ook te zien in driehonderd bioscopen in de VS.

Behalve op 's werelds grootste videowebsite en in Googles app-winkel wordt de film ook aangeboden voor Xbox-bezitters en via de site SeeTheInterview.com. De film huren kost 5 dollar (ongeveer 4 euro), maar kan ook gekocht worden voor 14 dollar (11,50 euro).

De film is vooralsnog officieel niet in Nederland verkrijgbaar. Een woordvoerder van Google laat weten dat wat betreft Google Play de film alleen in de VS beschikbaar is. YouTube Movies is er nog niet in Nederland.

Sony was dagen aan het onderhandelen over de onlinedistributie. De aanbieders waren terughoudend omdat het vertonen van de video hen kwetsbaar maakt om gehackt te worden. Google liet woensdag weten de film desondanks te willen laten zien, zodat niet „een handjevol mensen de vrijheid van meningsuiting in een ander land kan beperken”.

Sony voerde ook gesprekken met Apple om The Interview via iTunes te vertonen, maar die zouden op niets zijn uitgedraaid, meldden bronnen die betrokken waren bij de deal aan CNN.

The Interview zorgde de afgelopen tijd voor veel ophef. Noord-Korea maakte stampij omdat in de film de fictieve moord op Kim Jong-un wordt beraamd. De systemen van Sony werden gehackt. Volgens de VS is Noord-Korea daar de schuldige van.

De film zou daarom bijna helemaal niet uitkomen. Bioscopen deinsden terug nadat ze waren bedreigd door hackers. Dinsdag maakte Sony bekend dat The Interview toch in de bios in de VS te zien zal zijn.