Nieuws
871527
Nieuws

Top 10

De mooiste kastelen van Europa

Van buiten massief en ondoordringbaar, maar vaak toch charmant en smaakvol. Van binnen groots en ruim, met een rijkelijk versierd interieur. In Europa zijn nog honderden kastelen perfect bewaard gebleven. Gebouwd in de middeleeuwen, of soms wat later. Grote verdedigingsmuren moesten ervoor zorgen dat volk dat niet welkom was ook echt niet binnen kon komen. Dit zijn tien van de mooiste kastelen van Europa.

Schloss Neuschwanstein

Munchen, Duitsland

Koning Lodewijk II van Beieren gaf ooit de opdracht dit kasteel te bouwen om zich erin op te sluiten. Thans is het slot, dat op ongeveer twee uur rijden van München ligt, één van de populairste attracties van Duitsland. Neuschwanstein is dan ook hét sprookjeskasteel bij uitstek. Disney gebruikte het bouwwerk zelfs als model voor het kasteel van Doornroosje, bekend van het pretpark Disneyland. Het slot ligt op een rotspartij en strekt zich uit over een lengte van ongeveer 150 meter en bestaat uit meerdere gebouwen.

 

Kasteel Bran

Bran, Roemenië

Een ander sprookjeskasteel is Bran, in het Roemeense Transsylvanië. Bran zou volgens de legende het kasteel van Graaf Dracula geweest zijn. Oorspronkelijk stond het kasteel erg strategisch voor het Hongaarse Rijk. Later diende het meer als douane tussen Transsylvanië en Wallachia. In de Middeleeuwen krijgt Vlad Țepeş het kasteel en op hem is Graaf Dracula geïnspireerd. Het is niet zeker of hij ook echt in Bran heeft gewoond en Țepeş was ook geen echte vampier, Dracula is uiteraard een mythe. Țepeş zou wel een enge, gevaarlijke man geweest zijn. Deze mythe beschrijft ook het kasteel en aan die beschrijving voldoet Bran bijna perfect. Net als Neuschwanstein werkt Kasteel Bran op je fantasie. Ook de prachtige, donkere natuur in de omgeving van Bran werkt hier aan mee. En voor wie direct verliefd is geworden op Kasteel Bran: eerder dit jaar is het kasteel te koop gezet!

 

Lismore Castle

Lismore, Ierland

Vierkant, op elke hoek een toren met kantelen en uitzichtposten, en in het midden een grote open ruimte. Bij Lismore Castle ontbreekt hooguit de ophaalbrug en een gracht eromheen, want verder ziet Lismore Castle eruit zoals een kasteel eruit ziet in films. Het bouwwerk werd in 1191 gebouwd in opdracht van Henry II. Lismore Castle ligt in het stadje Lismore, aan River Blackwater en vanuit de torens overzie je een vallei. Het kasteel ligt in het zuiden van Ierland en is omgeven met prachtige, typisch Engelse tuinen, die de Graaf van Cork in 1602 liet aanleggen.

 

Alcázar van Segovia

Segovia, Spanje

Segovia ligt 87 kilometer ten noorden van Madrid en is gebouwd op een driehoekige bergtop. De Alcázar van Segovia is gevestigd op de rand van deze bergtop en kijkt uit op hoe de twee rivieren de Eresma en de Clamores elkaar ontmoeten. Alfonso VI startte de werkzaamheden in de elfde eeuw, maar het kasteel werd pas écht gebouwd in de vijftiende eeuw onder leiding van Fransico De Mora. Het kasteel heeft als woning gediend, maar ook als gevangenis en als militaire academie. Thans is het een museum. Segovia zelf is overigens ook een wonderschone, historische stad.

 

Kasteel De Haar

Vleuten, Nederland

De Haar in Vleuten is het grootste kasteel van Nederland. Het kasteel heeft een roemruchte geschiedenis en raakte regelmatig zwaar beschadigd door zware stormen en oorlogen, maar ook door simpelweg verval. Het gebouw werd echter in 1892 herbouwd naar ontwerp van de Amsterdamse architect Pierre Cuypers en sindsdien staat De Haar fier overeind. Om het kasteel heen ligt een gracht met een ophaalbrug en het kasteel staat temidden van grote, Engels-aandoende tuinen. Op het landgoed herstelde Cuypers ook een veertiende-eeuwse kapel en ontwierp hier nog diverse andere gebouwen. Het gehele jaar door worden er activiteiten georganiseerd in Kasteel De Haar, waaronder het jaarlijkse Elf Fantasy Fair.

 

Palácio de Pena

Sintra, Portugal

Ten westen van Lissabon ligt het nationale park Sintra-Cascais, in de stad Sintra. Op de top van een heuvel in het park, staat de Palácio de Pena. Het paleis is gebouwd op een oud hiërogliefenklooster en is gebouwd in de romantische stijl. Sterker, het gebied vertegenwoordigt de romantische stijl en is daarom opgenomen door UNESCO in haar werelderfgoedlijst. Het romantische uiterlijk is een duidelijke mengeling van stijlen. Het levert felle kleuren op, bijzondere torentjes en hele vreemde figuren, wat dit kasteel een sprookjesachtig karakter geeft. Rondom het paleis is een groot park, vol fonteinen, brugjes, bankjes, beelden en exotische planten.

 

Slot Mariënburg

Malbork, Polen

Wat is het grootste kasteel van Europa? Zowel Slot Mariënburg in Malbork (Polen) als het kasteelslot van Sedan (Frankrijk) strijden om die titel. Slot Mariënburg zou in ieder geval het grootste bakstenen kasteel zijn. Het werd in 1274 gesticht als hoofdkwartier van de Duitse Orde. Malbork ligt in het noorden van Polen, vlakbij Gdansk. Slot Mariënburg was tijdens de Tweede Wereldoorlog een vuurhaard, waarbij veel gevochten is. Het kasteel is er dan ook erg slecht uitgekomen, maar het kasteel is voor een groot deel gerestaureerd. Het zorgt ervoor dat het slot een zeer toeristische plek geworden is, waar de geschiedenis zich niet alleen in de Middeleeuwen heeft afgespeeld, maar ook nog enigszins recent. Het museum dat nu huist in Slot Mariënburg is dan ook immens groot

Chateau Fort du Sedan

Sedan, Frankrijk

Natuurlijk nemen we dan ook Sedan op in onze lijst. Sedan is een klein dorpje helemaal in het noorden van Frankrijk, vlakbij de Belgische grens. Het dorpje zelf is klein, het kasteel met recht een fort. De buitenmuren zijn zo’n zeven meter dik en het is duidelijk dat er flink wat jaren aan dit grote bouwwerk gespendeerd zijn. Er zijn maar liefst zeven verdiepingen en beslaat een oppervlakte van 35.000m2. Hoewel er altijd wel plannen zijn geweest het fort aan te vallen, zijn er nooit kogelgaten gevonden wat er op duidt dat de aanvallen nooit zijn uitgevoerd. Nu zijn er nog tal van activiteiten in het kasteel en is er zelfs een hotel en een restaurant gevestigd.

 

Hohenwerfen

Salzburg, Oostenrijk

Hohenwerfen ligt op ongeveer 40 kilometer van Salzburg, op een hoogte van 623 meter. Het kasteel zelf ligt op een rotsblok met een hoogte van ongeveer 155 meter. Het kasteel is omgeven met machtige, massieve rotspartijen. Howenwerfen is dan ook voor vele eeuwen gebruikt als gevangenis. Deze burcht is een zuster van Hohensalzburg, dat in het centrum van Salzburg ligt. Momenteel worden hier vele activiteiten georganiseerd, waarin men inzet op het avontuur en de belevenis. Er zijn concerten, burchtfeesten en er wordt dagelijks een demonstratie gegeven met roofvogels.

 

Praagse Burcht

Praag, Tsjechië

Praag kun je gerust één van de mooiste historische binnensteden van Europa noemen. Vanuit die prachtige binnenstad loop je over de beroemde Karelsbrug naar de levendige wijk Mala Strana. De straten gaan hier nogal stijl omhoog, maar het doel van je wandeltocht is helder: Boven Praag torent namelijk de Praagse Burcht. Indrukwekkend en vanuit heel Praag te zien ligt dit enorme bouwwerk op een heuvel. De Praagse Burcht bestaat uit meerdere paleizen en het oppervlak is met 75.000m2 uiteindelijk nog een stuk groter dan Sedan en Mariënburg en waarschijnlijk het grootste ter wereld. De bouw van de burcht begon in 880 en de paleizen zijn in de loop van de eeuwen gebouwd, wat te zien is aan de verschillende bouwstijlen.

Bron: StedenTripper.com