Nieuws/Binnenland
871549
Binnenland

Ali Akgün was ooit begenadigd voetballer

Ali Ekber (Ali) Akgün was ooit getalenteerd voetballer, die schitterde in de gelederen van de Turkse club Türkiyemspor. De voorzitter van die club, Nedim Imaç, is in 2007 in Amsterdam-Osdorp geliquideerd. Volgens Peter la Serpe, de eerste kroongetuige in het monsterproces Passage, zat Akgün (1974) achter die moord.

La Serpe en zijn vroegere partner in crime Jesse R. (in Passage veroordeeld tot levenslang) noemden Akgün Ali Chemicali. Tijdens het Passageproces bij de rechtbank barstte Akgün meermalen in woede uit over de ontboezemingen van La Serpe, die volgens hem van a tot z gelogen waren. Het feit dat de verklaringen van La Serpe hem jarenlang in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hadden gehouden, maakte hem woest.

La Serpe heeft ook verklaard dat Akgün, die werd vrijgesproken van het opdracht geven tot liquidaties, groot en rijk is geworden in de heroïnehandel en dat hij samenwerkte met Dino Soerel, een van de andere hoofdverdachten in Passage. Ook Soerel werd overigens vrijgesproken van het verstrekken van liquidatieopdrachten.

Ali Akgün speelde een rol in vier deeldossiers in Passage: de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006) en twee liquidatiecomplotten die niet tot uitvoering zijn gekomen. Hij heeft iedere betrokkenheid ontkend. Akgün had voordat hij in beeld kwam als mogelijke opdrachtgever van moorden geen veroordelingen van formaat op zijn naam staan. In Passage is hij wel veroordeeld voor witwassen (een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk).

De moord op Imaç is nog steeds in onderzoek.