Nieuws/Buitenland
871551
Buitenland

Zwarte tiener doodgeschoten door agent

De politie heeft een 18-jarige zwarte jongen doodgeschoten in Berkeley, een voorstad van St. Louis. De politie zegt de 18-jarige Antonio Martin te hebben gedood omdat hij een pistool trok.

Martin is doodgeschoten op de parkeerplaats van een tankstation. Daar stond hij met een andere man. Toen een agent het tweetal benaderde, zou Martin een pistool hebben getrokken en dat op de diender hebben gericht. De agent schoot vervolgens gericht terug, stelt de politie in een verklaring.

Ferguson

Enkele tientallen demonstranten hebben zich verzameld bij de benzinepomp. Berkeley ligt naast Ferguson waar in augustus de ongewapende zwarte tiener Michael Brown doodgeschoten door een blanke agent. Die handelde naar eigen zeggen uit zelfverdediging en werd niet vervolgd voor zijn actie. Zowel de dood van Brown als het jurybesluit om niet tot vervolging over te gaan leidde tot protesten in heel Amerika.

Sindsdien liggen dodelijke schietpartijen waar de politie bij betrokken is en fatale arrestaties onder een vergrootglas. Ook wordt hevig gediscussieerd over het gebruik van geweld door de Amerikaanse politie.