Nieuws/Buitenland
871566
Buitenland

Koerden claimen doden 400 strijders van IS

Koerdische strijders hebben in de afgelopen vier dagen zeker vierhonderd strijders van Islamitische Staat (IS) in Irak gedood. De jihadisten zijn gesneuveld bij de opmars van de Koerden naar de stad Sinjar in het noorden van Irak.

Dat heeft kopstuk Mujaheddin al-Mazouri van de Koerdische Democratische Partij (KDP) woensdag gezegd. Hij zei dat de peshmerga's beetje voor beetje oprukken richting Sinjar. Strijders van IS hebben die stad in augustus ingenomen. Aan het offensief doen circa achtduizend Koerdische strijders mee. Zij krijgen luchtsteun van de internationale coalitie tegen IS. Ook Nederland maakt deel uit van de coalitie.

Volgens al-Mazouri zijn Koerdische explosievenexperts begonnen met het verwijderen van bommen en ander explosief materiaal dat strijders van IS op de weg naar Sinjar hebben geplaatst. Hij zei dat de terreurbeweging 133 stoffelijke resten van gesneuvelde strijders heeft overgebracht naar de stad Mosul. IS kreeg in juni controle over die stad. Ook beschuldigde al-Mazouri IS van het doden van zeker vijftien deserteurs.