Nieuws
871572
Nieuws

Tien keer Texel

In de zomer hebben ze de meeste zonuren. Maar ook nu, in de winter, als rust en ruimte overheersen, is er het op Texel goed toeven. Tien redenen om te gaan.

Lekker uitwaaien

De Hors is het stilste stukje Texel. Hier op de zuidpunt komen nauwelijks toeristen. Ruimte, rust, veel vogels en fraaie uitzichtpunten vanaf de hoge duinen.

Opwarmen

Dat kan natuurlijk ook. De fijnste open haard staat in de Catharinahoeve aan de rand van het Dennenbos. Maar ook aan het strand brandt de houtkachel. Bij Paal 17 bijvoorbeeld (Aan Zee), Paal 9, Paal 28 of Paal 33 (Kaap Noord). 

Vogels spotten

Op vogeleiland Texel is het een komen en gaan van gevleugelde bezoekers: smienten, rosse grutto’s, eidereenden, toendrarietganzen en wintertalingen. De Mokbaai, de Schorren en de noordpunt bij de vuurtoren zijn ideaal om vogels te spotten.

Stormbock

Gouden combinatie na een straffe winterwandeling: bier en bitterballen. De Texelse bierbrouwerij brouwt echt winterbier: stevige Noorderwiend (7,5%) of Stormbock, het zwaarste speciaalbier van het eiland. Voor winterbierproeverijen: www.texels.nl.

Sterrenkijken

Winteravonden zijn vaak onbewolkt en ideaal om naar de sterren te kijken. Zeker op Texel, een van de donkerste plekken van Nederland. Bij volkssterrenwacht De Jager, gevestigd op het terrein van Ecomare, zijn – ‘bij helder weer en goede vooruitzichten’ - wekelijks kijkavonden. Informatie: www.oriontexel.nl

Storm en springtij

7. Als het stormt, dan stormt het op Texel spectaculair. De Slufter die onderloopt en extreem hoog water in de haven van Oudeschild: het hoort bij de wintermaanden. Bij storm en springtij – twee keer per maand – helemaal.

Strandjutten

Door de zandsuppleties langs de Hollandse kust heb je kans dat je fossielen van mammoeten en neushoorns vindt op Texel. Ooit lagen die op de bodem van de Noordzee, nu langs het strand. Kwestie van goed zoeken én geluk hebben.

Grijze zeehonden

Sinds 2000 leeft er een groep grijze zeehonden op en rondom de Razende Bol, de zandplaat ten zuidwesten van Texel. Grijze zeehonden baren hun jongen tijdens de koude, barre wintermaanden en dan worden er vaak jonge zeehonden langs de kust van Texel gevonden. Die weeszeehondjes zijn te zien in Ecomare. www.ecomare.nl

Net als in het boek

Wat is er mooier dan het lezen van een goed boek op de plek waar dit zich afspeelt? In De Tarzan van de schapen beschrijft Wolkers-biograaf Onno Blom Wolkers’ liefde voor het eiland. Noorderburen van Texelaar Nico Dros is een prachtige historische roman die zich afspeelt op het 19-eeuwse Texel.

Langste MTB-trail

De overtollige (kerst)kilo's wegtrappen? Het hoofd legen? Dan is het uitgebreide MTB-parcours op Texel een aanrader. Met z’n 100 kilometer is dit het langste trail van Nederland, dat ook nog eens langs alle mooie plekken van het eiland komt.

Bron: VVV Texel