Nieuws
871574
Nieuws

Hiddema wint proces over boek

Advocaat Theo Hiddema heeft geen dwangsommen verbeurd door zich in zijn onlangs verschenen biografie negatief uit te laten over een voormalige cliënt.

Zo luidt het vonnis van de voorzieningenrechter in Maastricht vandaag. “Deze lasteraar moet nu verder met zijn tengels van mijn prachtboek afblijven”, reageert Hiddema verheugd op de uitspraak.

Zaak tegen ex-cliënt

De bekende strafpleiter had vorige week een kort geding aangespannen tegen zijn voormalige cliënt Pascal H., nadat deze een dwangsom van 15.000 euro bij Hiddema kwam opeisen. In een eerdere rechtszaak uit 2010 had de rechtbank namelijk bepaald dat Hiddema zich niet langer negatief mocht uitlaten over H., op straffe van een dwangsom.

De voorzieningenrechter stelt nu echter dat bij die rechtszaak nog niet bekend was dat er geen normale verhouding raadsman-cliënt heeft bestaan tussen Hiddema en H., zoals het Hof van Discipline eerder dit jaar vaststelde.

Volgenant in spoed-appèl

“Indien de bodemrechter tot dezelfde bevindingen komt als het Hof van Discipline, kan niet worden uitgesloten dat de bodemrechter zal oordelen dat Hiddema door het opnemen van van de bewuste passages in het boek geen dwangsommen verbeurd heeft”, staat in de uitspraak.

H.’s advocaat Otto Volgenant meldt dat hij bij het gerechtshof Den Bosch in spoed-appèl gaat tegen het kort geding-vonnis.

Boeken vernietigd 

Uitgeverij Meulenhoff liet eerder deze maand een voorraad boeken van Hiddema vernietigen, uit angst voor een schadeclaim van de voormalige cliënt. In de nieuwe druk van de biografie zijn de gewraakte passages verwijderd. Het is onduidelijk of na deze uitspraak de passages in de volgende druk weer in het boek terugkeren.                

In 2009 werd Hiddema door Pascal H. ingehuurd als advocaat in een fraudezaak. Vervolgens besloot H. bij het Openbaar Ministerie belastende verklaringen af te leggen, onder andere over Hiddema zelf. “Hij heeft mij verkocht aan justitie. Pas later ontdekte men daar dat zijn beweringen verzonnen waren, maar toen was het al te laat”, zegt Hiddema hierover.