Nieuws/Binnenland
871581
Binnenland

Homoseksuelen nog niet welkom bij bloedbank

De bloedbank Sanquin is vooralsnog niet van plan homoseksuelen toe te staan bloed te doneren. Dat zei een woordvoerder woensdag, nadat de Amerikaanse toezichthouder FDA het advies had gegeven om homoseksuele en biseksuele mannen in de Verenigde Staten weer bloed te laten geven.

„Mannen die aangeven dat ze seks hebben gehad met andere mannen blijven uitgesloten van bloeddonatie”, aldus de woordvoerder van Sanquin. Hij benadrukt dat het alleen nog maar gaat om een advies van de FDA.

HIV-overdracht

Volgens hem vraagt Sanquin niet naar de geaardheid van mensen, maar puur naar het seksuele gedrag. Volgens de bloedbank is de overdracht van hiv „honderd keer groter bij mannen die seks hebben met andere mannen” dan bij mannen die het met vrouwen doen. „We willen veilig bloed kunnen leveren”, aldus de woordvoerder.

De Tweede Kamer nam twee jaar geleden een motie aan om bloeddonatie door homoseksuelen toe te staan. Sanquin zei destijds eerst een advies van de Raad van Europa te willen afwachten. Dit advies ligt er inmiddels, maar bood geen handvat voor een uniform beleid, omdat de situatie per land verschilt. Het was daarom voor de bloedbank geen aanleiding het beleid te wijzigen, aldus de zegsman.

Wel laat Sanquin onderzoek doen of het mogelijk is om het keuringsbeleid voor bloeddonors te verruimen.