Nieuws/Binnenland
871587
Binnenland

Wraking zaak-Nicole van den Hurk afgewezen

De wrakingskamer van de rechtbank in Den Bosch heeft woensdag een verzoek tot wraking van de rechters die op de moordzaak-Nicole van den Hurk zitten afgewezen. De advocaat van verdachte Jos de G., Job Knoester, had dit verzoek ingediend omdat hij partijdigheid bij de rechters vermoedde en vreesde dat zijn cliënt geen eerlijk proces zou krijgen.

De raadsman was het er niet mee eens dat de rechtbank bepaalde stukken niet aan het dossier wilde toevoegen. Knoester vond dat onbegrijpelijk en ging over tot wraking. Volgens de wrakingskamer is de beslissing van de rechtbank niet zo onbegrijpelijk dat getwijfeld zou kunnen worden aan de onpartijdigheid. Bovendien is een beslissing van de rechtbank waar een advocaat zich niet in kan vinden nog geen aanwijzing voor partijdigheid.

Moord

De 15-jarige Nicole van den Hurk uit Eindhoven verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt. Op 22 november 1995 werd ze vermoord en vermoedelijk verkracht gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

Tbs'er Jos de G. (47) uit Helmond zit sinds januari vast omdat zijn DNA overeenkomsten vertoont met sporen die destijds op het lichaam van het vermoorde meisje zijn gevonden. Hij ontkent dat hij betrokken is geweest bij haar dood.

'Andere scenario's'

Knoester had om alle oude dossiers over het onderzoek naar de dood van Nicole gevraagd. De rechtbank honoreerde dat verzoek maar gedeeltelijk. Volgens Knoester zijn er meer potentiële verdachten, andere motieven en alternatieve scenario's.

Het is nog niet bekend wanneer het proces wordt voortgezet.