Nieuws/Binnenland
871620
Binnenland

Pooier Saban B. tart slachtoffers met kerstgroet

 De voortvluchtige vrouwenhandelaar Saban B. heeft Nederland vanuit Turijke ,,de kerstgroetjes" gedaan. B. deed de boodschap via zijn advocaat nadat hij van de rechter te horen had gekregen dat hij in ieder geval nog tot 27 februari zijn zorgeloze vrije bestaan kan voortzetten.

De sinistere kerstgroeten, die de advocaat van B. deed voor de camera's van RTL Nieuws, moeten een klap in het gezicht zijn van de vele vrouwelijke slachtoffers van Saban B., die hun leven zo goed en zo kwaad als het gaat weer proberen op te pakken. Voor justitie in Nederland is de treiterende boodschap ronduit beschamend.

B. is in Nederland veroordeeld en zat vast. Hij stond aan het hoofd van een netwerk dat jarenlang tientallen prostituees (misschien wel 120) met grof geweld, bedreiging en intimidatie aan het werk hield. Dat gebeurde voornamelijk op de Amsterdamse Wallen. In 2009 wist B. de wijk te nemen naar Turkije toen hij een week verlof kreeg om zijn kind te zien. Sinds zijn vlucht is B. uit handen van justitie gebleven en wist hij in Turkije, onder meer met de exploitatie van een club in Antalya, de nodige rijkdom te vergaren.

Turkije levert geen onderdanen uit. Maar het land kan de straf wel zelf, op eigen wijze, ten uitvoer leggen. Woensdag bekeek een rechtbank in Istanbul of B. in Turkije zijn Nederlandse straf kan ondergaan, maar tot een beslissing kwam het niet. De zaak wordt op 27 februari voortgezet. De zitting duurde woensdag maar een minuut of tien. De advocaat van B. verdedigde hem door te wijzen op een Turks wetsartikel dat stelt dat een in het buitenland gevoerde rechtszaak in Turkije in zijn geheel moet worden overgedaan.

RTL weet overigens nog niet of het de omstreden kerstgroeten ook zal uitzenden. Een correspondent van de zender maakte er evenwel gewag van op Twitter.