Nieuws/Buitenland
871626
Buitenland

Lava Hawaï spaart winkelcentrum voorlopig

Al maanden baant lava op het hoofdeiland van Hawaï zich een weg richting het plaatsje Pahoa. Maar net nu de stroom een groot winkelcentrum begon te naderen, is die voorlopig tot stilstand gekomen.

Dat meldden de autoriteiten dinsdag (lokale tijd) volgens Hawaïaanse media. De stroom kwam tot zo'n 600 meter van het complex, maar beweegt nu niet of nauwelijks meer. „De voorkant stolt al, je kan erbij staan en het steekt niets in brand”, aldus een woordvoerder van de regionale autoriteiten.

De lava komt uit de vulkaan Kilauea, die al sinds juni vuur spuwt. Dat doet de berg nog altijd en nieuwe stromen zouden toch over de gestolde voorzijde heen kunnen komen. Mogelijk wordt het complex met benzinestation, supermarkt, restaurants en winkels dan toch verzwolgen. Tegen de brandende massa valt weinig te beginnen: de lava heeft een temperatuur van ruim 1000 graden.

Huis vernietigd

In november werd al wel het eerste huis vernietigd door het gesmolten gesteente. De achthonderd inwoners van het dorpje vrezen dat er meer huizen en gebouwen ten prooi vallen aan de lavastroom. Inwoners van het gebied kunnen een beroep doen op de autoriteiten als ze de verwoesting van hun woning willen bijwonen. Ze kunnen dan onder meer foto's nemen om voor te leggen aan verzekeraars.