Nieuws/Binnenland
871639
Binnenland

Meest inspirerende verhalen van 2014

Je hebt van die verhalen die je raken en niet meer loslaten. Ook in 2014 kwamen er genoeg voorbij. De vijf meest inspirerende op een rij:

  • Stephen Sutton

 

De terminaal zieke tiener Stephen Sutton haalde op zijn sterfbed met een laatste foto van zichzelf meer dan 1 miljoen pond op voor het goede doel.

Onder de foto, waarop hij te zien is met zijn duim omhoog, schreef hij dat het zijn laatste zou zijn en 'de tijd is gekomen'. Zijn volgers op social media riep hij op om na zijn overlijden te blijven doneren aan Teenage Cancer Trust, het goede doel dat hij op zijn bucketlist had staan. Met succes. Zijn wens ging viraal en in korte tijd werd er ruim 3 miljoen pond ingezameld voor het goede doel.

De tiener werd gediagnosticeerd met darmkanker toen hij 15 was. Ondanks een operatie bleek de agressieve kanker al uitgezaaid naar andere delen van zijn lichaam. Afgelopen mei overleed de 19-jarige jongen.

  • Kent Brantly

 

Amerikaanse arts Kent Brantly, de eerste ebolapatiënt die in de Verenigde Staten (succesvol) werd behandeld, haalde niet alleen het nieuws omdat hij genas van de dodelijke ziekte. Brantly schonk na zijn herstel belangeloos bloed om andere ebolapatiënten te helpen in hun strijd tegen de ziekte.

"Hij is onze engel en gaf ons een tweede kans in het leven", aldus Nina Pham, een verpleegster die na het verzorgen van Liberiaanse patiënt Thomas Eric Duncan, werd gedianosticeerd met het ebolavirus.

Met zijn heldendaad gaf de Amerikaanse arts niet alleen ebolaslachtoffers, maar ook onderzoekers hoop. Met het plasma van ebola-overlevenden willen zij een serum vervaardigen dat het verzwakte afweersysteem van ebolazieken kan versterken.

  • Bethany Townsend

 

Voor veel mensen die lijden aan de ziekte van Crohn is een stoma vooral iets om te verstoppen. De 23-jarige Bethany Townsend uit Worcester denkt daar anders over. De vrouw werd in juli van dit jaar een heuse internetsensatie na het posten van een foto in haar bikini mét stoma. Ook in ons land ontstond er een succsevolle 'Stoma Selfie'-actie

 

  • Sierra Sandison

 

Een soortgelijk, maar minstens zo inspirerend verhaal. De bloedmooie Sierra Sandison groeide in juli uit tot diabetesheld nadat ze tijdens de Miss Idaho-verkiezing trots in haar bikini paradeerde, mét insulinepomp. De vrouw werd door diabetespatiënten op social media bejubeld als rolmodel. Onder de hahstag #showmeyourpump, stroomden honderden foto's binnen van diabetespatiënten wereldwijd.

  • Elizabeth Joice

 

Artsen vertelden de 36-jarige kankerpatiënte Elizabeth Joice dat ze nooit zwanger zou kunnen worden door haar ziekte. Wonderbaarlijk genoeg lukte het toch.

De blijdschap was echter snel over toen artsen de moeder in spe afgelopen maart voor de onmenselijke keuze stelden: de zwangerschap afbreken zodat de kankerbehandeling kon worden gestart, of met gevaar voor eigen leven de zwangerschap voldragen.

Elizabeth hoefde niet lang na te denken en koos voor het leven van haar dochtertje. Kort na de geboorte van haar kindje overleed de vrouw.