Nieuws/Binnenland
871650
Binnenland

NIEUWS

Zeilscholen en watersportverenigingen zoeken elkaar op

De onderlinge verschillen tussen zeilscholen en watersportverenigingen lijken elkaar voordeel te brengen. Een watersportvereniging uit Amsterdam komt bijvoorbeeld naar zeilschool Pean in Akkrum om daar de jeugd op te leiden.

Een middelgrote zeilschool heeft materiaal liggen om tussen de 80 en 100 kinderen tegelijk les te geven. Dat is een veelvoud van wat een middelgrote watersportvereniging bezit. Los van het materiaal waar de kinderen in varen moet dan ook worden gedacht aan begeleidingsboten, vlotten en soms zelf een eigen eiland. “De verenigingen komen twee weekenden per jaar bij ons zeilen met een grote groep jeugd. Daarvoor is er genoeg materiaal beschikbaar”, aldus Meijer van Pean.

Uren makenVeel kinderen die op een zeilschool zeilen, doen dat een week per jaar. Een kind op een zeilvereniging zeilt vaak één of meerdere keren per week. “Dat is een heel andere vorm van leren zeilen. Die kinderen maken veel uren op het water en daar komen goeie, ervaren zeilers uit.”

InstructeursMeijer ziet het liefst dat een deel van de verenigingsjeugd later bij Pean instructeur wordt. “Onze instructeurs komen uit het hele land en kunnen meestal niet buiten de schoolvakanties een middagje komen lesgeven. De verenigingsjeugd woont in de buurt en kan goed zeilen. Als wij hen ook nog goed leren lesgeven, hebben zij een prachtige bijbaan en wij goede instructeurs.” Bij verenigingen is het vaak zoeken naar ouders die de zeillessen kunnen geven.” Het is wel even anders voor de beleving of je les krijgt van de vader van een vriendje of van een 20-jarige zeilinstructrice. Wij hebben meer dan 100 enthousiaste, studerende zeilinstructeurs.”

ToekomstHet idee dat de watersportvereniging en de zeilschool concurrenten van elkaar zijn begint te kenteren. Ze kunnen elkaar versterken en het aantal zeilers in Nederland vergroten. Dat heeft op de lange termijn een positief effect op de hele watersportbranche. Daarbij is bij een grote instroom van jeugd de kans op de instroom van getalenteerde zeilers ook groter. En wie weet wat dat voor gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld de Olympische spelen in 2024.