Nieuws
871655
Nieuws

Wat Zij Vindt

Continurooster: kom maar op!

Vol verbazing heb ik de heftige reacties gelezen op de ingezonden brief van de werkende vrouw die met de handen in het haar zit als de overblijfkrachten inderdaad massaal stoppen. Ze had maar geen kinderen moeten nemen, ze moest daar zelf maar opvang voor regelen en dat niet overlaten aan andere moeders. Zo, het zal je gezegd worden.

Ik ben een werkende moeder en kan niet zonder overblijfmoeders. Daar betaal ik voor, niet veel, 200 euro per jaar, maar als vrijwel de gehele school dat aftikt (en dat gebeurt), kunnen de overblijfmoeders best een aardige uurprijs krijgen. Brood en drinken geef ik overigens zelf mee.

Als je kinderen ‘neemt’, dan moet je daar zelf maar voor zorgen, is dus de stelling. Nou, dat doe ik ook. Ik dump ze echt niet te pas en te onpas op het kinderdagverblijf (twee dagdelen per week, terwijl ik bijna fulltime werk) en ik zie overblijfmoeders ook echt niet als ‘mijn’ oppas. Het idee dat die overblijfmoeders hun carrière on hold zetten om op ONZE kinderen te passen, is belachelijk. Het is een keuze.

Ik kies ervoor om mij te blijven ontwikkelen en hard te blijven werken. Dat vind ik niet alleen een voorbeeld voor mijn kinderen, maar ook mijn relatie heeft er baat bij. Waarom zou hij wél vijf dagen per week kunnen werken en ik niet? Daarbij moet je als vrouw, vind ik, altijd onafhankelijk blijven. Ik plukte daar ten tijde van mijn scheiding drie jaar geleden de vruchten van. Ik kon een fijn huis huren en heb niet eens over partneralimentatie na hoeven denken. Het is toch te absurd voor woorden dat je je klaar bent met je man, maar wel je handje ophoudt voor zijn centen? Werken! Hop!

En nou weet ik ook wel dat een baan niet voor iedereen voor het oprapen ligt, maar roepen dat je als je kinderen ‘neemt’ je daar dan ook maar altijd zelf voor moet zorgen, vind ik veel en veel te kort door de bocht. Ik ben ook zeker niet voor au pairs en vijf dagen per week kinderdagverblijf, maar dat ene uurtje per dag tussen 12.00 en 13.00 moet gewoon worden ingevuld: het is niet meer van deze tijd om te verwachten dat er voor alle kinderen een vader of moeder aan het schoolhek kan staan rond die tijd.

Dus continurooster: kom maar op! En aan alle leerkrachten die dan pauze willen: het hoort bij de baan. Draai toerbeurten of betaal de overblijfmoeders meer uit. Er is vast wel een oplossing te verzinnen!

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #wzv!