Nieuws/Binnenland
871656
Binnenland

Kerststallenroute Baarn

Zo rond de kerst worden overal in het land weer kerststalletjes neergezet. Ze beelden het verhaal van de geboorte van Jezus in Bethlehem uit. Maar je hoeft niet gelovig te zijn om de schoonheid van deze kunstwerken te zien.

De heilige Franciscus van Assisi uit Italië begon voor het eerst, in het jaar 1223, met het uitbeelden van een levende kerststal in een bos bij het stadje Greccio. En daarmee ontstond de traditie in Europa: het plaatsen van kerststallen om de geboorte van Jezus te herdenken.

De traditie van de kerststallenroute in Baarn is begonnen door het initiatief van Jacqueline van den Eshof. Zij kwam op het idee bij het zien van een grote kerststal op een plein in Malmédy in de Belgische Ardennen. Van den Eshof startte in 1996 met zeven stallen en elk jaar kwamen er een paar stallen bij.

Weg van het Licht

Inmiddels is dit alweer de negentiende editie van De Weg van het Licht en staan er tot en met 6 januari in ruim honderd tuinen kerststallen opgesteld, allemaal te zien vanaf de openbare weg. De stallen, schilderijen, wandkleden, kinderkerststallen; het zijn allemaal kunstwerken, voor het overgrote deel door de deelnemers zelf gemaakt. Ook 's avonds zijn de kunstwerken goed te zien. Bij elke kerststal staat de volgende aangegeven op een routekaartje aan het hek. Tip: neem een zaklampje mee. De route begint in de Faas Eliaslaan en loopt langs de Nicolaaskerk naar Hoog Baarn, in totaal ongeveer vier kilometer.

Kijk voor de routebeschrijving op parochienet.nl/kerststallenroute