Nieuws
871658
Nieuws

Onze helden

Meer dan twintig jaar is de Nederlandse krijgsmacht blootgesteld aan een goed uitgevoerde linkse campagne van afbraak. Materieel en mensen werden getroffen door harde bezuinigingen onder invloed van de naïeve gedachte dat oorlog definitief de wereld uit zou zijn. Net zoals de kruisrakketten: ook die moesten weg.

Inmiddels weten we wel beter. Oorlogshaarden zijn er nog steeds overal. Terrorisme is een roofdier, een veelkoppig monster, dat maar moeilijk is te bestrijden. Het jihadisme en IS zijn een rechtstreekse bedreiging van onze democratie en onze veiligheid. Overal steken oorlogszuchtige types de kop op. En de Russische beer heeft zijn klauwen uitgestoken naar het westen. Een angstwekkend gegeven met een dictator als Vladimir Poetin aan de knoppen van een machtig militair nucleair apparaat.

Voor het eerst sinds jaren wordt er in 2015 weer meer geld besteed aan Defensie. Er wordt niet meer gesproken welk krijgsmachtonderdeel moet worden geschrapt, hoeveel mensen eruit moeten en welk materieel kan worden verkocht. Dat is gelukkig verleden tijd.

Ook veteranen kregen in die afgelopen twintig jaar niet waar ze eigenlijk recht op hadden: respect en aandacht. Ergo: sommigen werden zelfs gecriminaliseerd. Je zou maar Dutchbatter zijn en zo worden afgerekend in je eigen land voor het noodlot dat toesloeg in Srebrenica: door politici en internationele organisaties verraden.

Er is gelukkig een kentering waarneembaar waar het gaat om de waardering van veteranen. Koning Willem-Alexander doet goed werk tijdens de jaarlijkse Veteranendag. Ook onze actie Kerstgroet aan de Veteranen kan daarbij helpen. Waardering voor het werk in brede lagen van de bevolking is veel duurzamer dan de instabiele steun van de overheid.

Juist tijdens de feestdagen moeten de veteranen en de Nederlandse militairen op missie in het buitenland weten dat ze nu en straks gesteund worden door u en mij. Deze helden, die hun leven voor onze vrijheid op het spel hebben gezet, verdienen een standbeeld van goud.

Lees hier alles over de kerstgroet aan de veteranen