Nieuws/Binnenland
871669
Binnenland

ROLEX SYDNEY HOBART YACHT RACE

Veel wind op weg naar Hobart

De navigatoren van de 117 deelnemers aan de 70e Sydney Hobart Race kunnen hun borst natmaken. Na het vertrek met lichte wind op tweede Kerstdag wordt op weg naar Hobart windkracht 6-8 voorspeld.

Een van de favorieten voor de line honours is het nieuwe jacht Comanche van de Amerikaanse softwaretycoon Jim Clark. De fonkelnieuwe, 30 meter lange supermaxi zal het op moeten nemen tegen Wild Oats XI, die al zeven keer als eerste in Hobart aankwam. Vanwege het grote onderlinge verschil tussen de 117 jachten zullen ze in drie groepen vanaf 13 uur Australische tijd starten.

Niet iedereen gaat voor de snelste tijd. Als er een kookwedstrijd tijdens de race zou worden gehouden, zouden we zeker winnen, zegt Gina Hewson van de Britse Swan 68 met de naam Titania of Cowes. Hewson verwacht dat de weersomstandigheden met veel wind in het voordeel van haar relatief zware Swam zullen uitpakken. "Wat Titania nodig heeft is een lange aan-de-windse race. Beuken tegen de golven, dan zijn we op ons best."

Ze is niet bang voor harde wind. "Vorig jaar zeilden we rond Tasmanie met 55 knopen wind. Op dat soort omstandigheden hebben we nu de zeilen aangepast met bijvoorbeeld een extra derde rif in het grootzeil. Daarmee kunnen we wel zestig knopen wind hebben", lacht de Tasmaanse zeilster.

De Sydney Hobart Yacht race is 630 mijl lang (1170 km). Het record staat op naam van Wild Oats XI van Bob Oakley in 1 dag, 18 uur, 23 minuten en 12 seconden, een gemiddelde van 14,8 knopen (27,6 km/u).

Tijdens de Race zal de Vaarkrant regelmatig updates geven van deze zwaarste zeilwedstrijd van het Zuidelijk Halfrond. Naar verwachting zal het eerste jacht op 28 december in Hobart finishen.