Nieuws/Buitenland
871692
Buitenland

Topmensen overheid Israël vast om corruptie

De Israëlische politie heeft woensdag circa dertig hoge regeringsmedewerkers aangehouden die van corruptie worden verdacht. Onder de verdachten is plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken Faina Kirschenbaum van de uiterst rechtse partij Yisrael Beitenu, aldus de krant Jerusalem Post.

Justitie verdenkt de regeringsmedewerkers van het doorspelen van omgerekend honderdduizenden euro's overheidsgeld aan politieke vertrouwelingen. Het gaat onder meer om geld dat bestemd was voor liefdadigheidsdoelen. Onder de verdachten zijn oud-ministers en topbestuurders van overheidsorganisaties.

Yisrael Beitenu liet in een verklaring weten dat het verdacht is dat juist nu een onderzoek naar fraude is begonnen. De politieke partijen voeren op dit moment campagne voor de parlementsverkiezingen van 17 maart. Andere partijen zouden baat hebben bij het in diskrediet brengen van Yisrael Beitenu. De wankele centrumrechtse coalitieregering van premier Benjamin Netanyahu viel begin december door hooglopende ruzies tussen de rechtse premier en zijn centrumrechtse coalitiepartners.

Minister Avigdor Lieberman, het kopstuk van Yisrael Beitenu, werd er eerder van verdacht tussen 2001 en 2008 miljoenen euro's te hebben aangenomen, terwijl hij publieke functies bekleedde. Lieberman is in die zaak vorig najaar vrijgesproken.