Nieuws/Binnenland
871698
Binnenland

Politiek Bloemendaal 'slechte soap'

De Bloemendaalse gemeentepolitiek heeft steeds meer weg van een slechte soap. Burgemeester Ruud Nederveen doet aangifte tegen raadslid Marielys Roos wegens schenden van de geheimhoudingsplicht.

Marielys Roos van de lokale partij Hart voor Bloemendaal maakte vorige week zonder toestemming geheime stukken openbaar. Het gaat om onder meer mailwisselingen tussen ambtenaren en twee inwoners van Bloemendaal, de broers Slewe, die al jaren overhoop liggen met de gemeente. Tijdens een door haar geïnitieerde bijeenkomst in een biefstukrestaurant brak Roos haar geheimhoudingsplicht door de documenten open en bloot op tafel te leggen. Vervolgens publiceerde ze die op de website van de partij.

Biefstuk

De stukken kwamen uit een dossier, aangelegd door wethouder Marjolein de Rooij. Zij vertelde in augustus in een interview dat ambtenaren zich door de broers geïntimideerd en bedreigd voelen. De mailwisselingen en verklaringen van ambtenaren zouden dat onderbouwen. De Rooij was uitgenodigd voor de onthulling, maar kwam niet naar het biefstukrestaurant. Ze is veganist.

Over dezelfde stukken spanden drie andere raadsleden vorige week een kort geding aan tegen het college van burgemeester en wethouders. Zij eisten, wel via de gangbare weg, openbaarmaking om zonder beperking over de stukken te kunnen discussiëren. Omdat er geen zwaarwegend belang was, wees de voorzieningenrechter het verzoek af.

Tonnen

Al ruim vijf jaar steggelen het gemeentebestuur en de broers Hans en Rob Slewe over de ontwikkeling van het monumentale landgoed Elswoutshoek, waar ze eigenaar van zijn. Het conflict heeft zowel de gemeente als de broers al tonnen gekost. In september deed Rob Slewe aangifte van smaad en laster tegen het college. Ook loopt er nog een procedure bij de rechtbank over de locatie van een paardenbak op het landgoed.