Nieuws/Binnenland
871699
Binnenland

Nog geen besluit over straf Saban B.

Het is nog niet besloten of de voortvluchtige vrouwenhandelaar Saban B. in Turkije achter de tralies moet. Woensdag bekeek een rechtbank in Istanbul of B. in Turkije zijn Nederlandse straf kan ondergaan, maar tot een beslissing kwam het niet. De zaak wordt op 27 februari voortgezet.

De zitting duurde woensdag maar een minuut of tien. De advocaat van B. verdedigde hem door te wijzen op een Turks wetsartikel dat stelt dat een in het buitenland gevoerde rechtszaak in Turkije in zijn geheel moet worden overgedaan.

B. is in Nederland veroordeeld en zat vast. Hij stond aan het hoofd van een netwerk dat jarenlang tientallen prostituees (misschien wel 120) met grof geweld, bedreiging en intimidatie aan het werk hield. Dat gebeurde voornamelijk op de Amsterdamse Wallen. In 2009 wist B. de wijk te nemen naar Turkije toen hij een week verlof kreeg om zijn kind te zien.

Sinds zijn vlucht is B. uit handen van justitie gebleven en wist hij in Turkije, onder meer met de exploitatie van een club in Antalya, de nodige rijkdom te vergaren. Website Geenstijl publiceerde afgelopen zomer foto's van B. die van zijn huidige, relaxte bestaan getuigen.

Turkije levert geen onderdanen uit. Maar het land kan de straf wel zelf, op eigen wijze, ten uitvoer leggen.