Nieuws
871721
Nieuws

Stuntman James Bond overleden

De Britse stuntman Richard Graydon is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in zijn slaap in een verzorgingstehuis. Dat melden diverse 007-fansites woensdagochtend.

Graydon werd vooral bekend als stuntdouble van Sean Connery, George Lazenby en Roger Moore in tien Bond-films. Zijn bekendste stunts in de serie waren twee scenes met een kabelbaan. Zowel in On Her Majesty's Secret Service (1969) als Moonraker (1979) hing hij in plaats van hoofdrolspelers Lazenby en Moore op grote hoogte aan de gondel van kabelbanen in de Alpen en Rio de Janeiro. Die laatste stunt, waarbij de Brit ongezekerd op vele tientallen meters hoogte hing, noemde hij "het engste moment uit mijn carrière".

In Octopussy (1983) was Graydon de stuntdouble van Moore tijdens een spectaculaire treinachtervolging door Oost-Duitsland. De laatste film waar Graydon aan meewerkte was de Britse misdaadkomedie Lock, Stock and Two Smoking Barrels uit 1998. Behalve als stuntman in films toerde de Brit in de jaren zeventig ook door Europa met een stuntshow, waarin hij live onder meer autocrashes, motorsprongen en zwaardgevechten uitvoerde.