Nieuws
871723
Nieuws

’Skiënde kinderen altijd begeleiden’

Bereid kinderen goed voor op lastige omstandigheden tijdens de wintersport, en laat ze altijd een helm dragen. Dat advies geven skischolen naar aanleiding van een tragisch ongeval in Oostenrijk waarbij een 14-jarig Nederlands meisje maandag zwaargewond raakte.

Ze verloor de controle over haar ski’s en botste tegen de rand van een rode piste. Vervolgens viel ze een meter naar beneden en bleef ze op een autoweg liggen. Een traumahelikopter bracht haar naar het ziekenhuis.„Laat je kinderen pas in hun eentje skiën als ze volwaardige, zelfstandige wintersporters zijn”, waarschuwt Snowsport Nederland.

„Blijf anders altijd bij ze in de buurt. En geef ze genoeg bescherming mee.”FietsenOns land kent veertig tot vijftig skischolen, vertelt Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging. „Men zou er goed aan doen om daar voor de wintersport een paar opfrislessen te nemen, om het skigevoel terug te krijgen en in vorm te komen.”

Skiën verleer je net zomin als fietsen, zegt hij. „Maar met het verschil dat je

skiën 51 weken per jaar niet doet, en dan zonder voorbereiding een week lang zeer intensief.”Omstandigheden kunnen volgens Romani verraderlijk zijn, zeker op de kunstsneeuwpistes. „Daar kun je niet uitwijken, want dan zit je naast de piste direct op gras en koeienvlaaien.”