Nieuws/Buitenland
871728
Buitenland

Arrestatiebevel om 'nootjesrel'

Zuid-Koreaanse openbare aanklagers willen een arrestatiebevel uitgevaardigen tegen Heather Cho, meldden CNN en het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap woensdag. Zij kwam eerder deze maand in opspraak, omdat ze als bestuurder van Korean Air een vliegtuig had vertraagd na een een rel om een zakje nootjes.

Cho (40), een dochter van topman Cho Yang-ho, kreeg in het vliegtuig voor vertrek van New York JFK naar Incheon in Zuid-Korea macadamianootjes geserveerd in een zakje in plaats van op een bordje. Nadat zij de verantwoordelijke stewardess een uitbrander had gegeven, riep zij op hoge poten de purser bij zich om hem te bevragen over het juiste protocol voor het serveren van nootjes.

Toen de purser niet direct met het betreffende handboek op de proppen kwam, liet Cho hem na een felle woordenwisseling uit het vliegtuig zetten. Het toestel met 250 passagiers aan boord moest daarvoor het taxiën onderbreken en terugkeren naar de terminal, waardoor het vertraging opliep. Het kwam uiteindelijk elf minuten te laat aan in Incheon.

Het voorval kostte haar al haar baan en nu dreigt ook strafrechtelijke vervolging. Cho wordt verdacht van het overtreden van luchtvaartregels. Zo paste ze een vluchtplan aan, viel ze iemand aan in een vliegtuig en ging ze tegen een ambtenaar in functie in, vinden de aanklagers.

Begin volgende week bepaalt een rechter in Zuid-Korea of het bevel ook daadwerkelijk wordt uitgevaardigd.