Nieuws/Binnenland
871735
Binnenland

Gevluchte pedo weer in ons land

De jaren gezochte pedoseksueel Richard Blom is sinds gisteren weer in Nederland. Hij werd door de Filipijnen als ongewenst vreemdeling uitgezet en  onder begeleiding van marechaussees overgevlogen naar ons land, waar hij direct in de cel is gezet.

Telegraaf-misdaadverslaggever John van den Heuvel spoorde hem in februari van dit jaar voor het Rtl programma Op de Vlucht op in een sloppenwijk op het Filipijnse eiland Cebu. Politie en justitie speurden jaren naar Blom, die in Nederland nog ruim zeshonderd dagen moet uitzitten vanwege misbruik van jonge kinderen.

Richard Blom ontsnapte in 2009 aan een langdurig verblijf achter de tralies door naar de Filipijnen te vluchten. Dit Aziatisch land staat bekend als een toevluchtsoord voor pedoseksuelen en heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland.

Aangifte

Blom wist zich jaren schuil te houden in de stad Cebu op een uur vliegen van hoofdstad Manilla. Ook op de Filipijnen werd aangifte tegen hem gedaan vanwege misbruik van kinderen, maar tot een officiële aanklacht kwam Uit onderzoek kwam naar voren dat Blom sinds 17 februari van dit jaar geen geldig paspoort meer had en dus illegaal op de Filipijnen verbleef. Na met deze bevindingen te zijn geconfronteerd besloot de immigratiepolitie tot arrestatie over te gaan.

De totaal verbijsterde Richard Blom werd op straat gearresteerd toen hij op het punt stond naar zijn werk te gaan. Hij zat tot gisteren in de Filipijnen in voorarrest.