Nieuws/Binnenland
871766
Binnenland

Defensie betaalt hulphonden voor veteranen

Het ministerie van Defensie gaat bijdragen in de kosten voor hulphonden voor veteranen met een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Dat heeft de stichting Hulphond Nederland woensdag bekendgemaakt.

De stichting zet zich al jaren in voor de inzet van hulphonden om de veteranen bij te staan. Hulphond Nederland plaatste in 2012 als eerste in Nederland een hulphond bij een veteraan met PTSS en deed mee aan een onderzoek van Defensie naar het nut en de effecten van hulphonden voor veteranen met PTSS.

„Het was een eer om de eerste veteranenhond in Nederland aan een veteraan met PTSS te overhandigen”, aldus Peter van Uhm. De voormalig commandant van de Nederlandse strijdkrachten is ambassadeur van de stichting. „Sindsdien heb ik de positieve effecten van deze bijzondere honden bij meerdere veteranen en hun families gezien. Ik dank de minister van Defensie voor haar toezegging zodat wij samen met Hulphond Nederland meer veteranen kunnen gaan helpen.”

De hulphonden herkennen onder andere de eerste verschijnselen van een nachtmerrie en geven dan een waarschuwing. Ook helpen de honden stressvolle situaties te vermijden en ze zijn in staat hun baas te kalmeren en zich veilig te laten voelen. Volgens de stichting kunnen veteranen met PTSS met inzet van de dieren beter van hun trauma's herstellen of hier mee omgaan zodat zij hun normale levens weer kunnen oppakken.