Nieuws/Binnenland
871902
Binnenland

Oud-Unifiller aan wieg landelijk succes

Witte anjer bloeit

Na de intrede van de ’Witte Anjer’ als symbool van waardering en respect voor veteranen in 2005, krijgt de inmiddels als veteranenbloem omarmde ruiker een nieuwe verschijningsvorm. Nu als ’prikker’ op de Wall of Honour’, die komend jaar op landelijke tournee gaat.

Tijdens de Nederlandse Veteranendag op het Malieveld in Den Haag was vorig jaar voor eerst op bescheiden schaal mogelijk om een witte anjer te bevestigen op de ‘Wall of Honour’. Onder het motto van ’Voor wie draag jij de Witte Anjer?’ zetten honderden bezoekers, onder wie premier Rutte, een persoonlijke boodschap naast een bloem op het met bakstenenprint bedrukt zeildoek.

Spontaan ontstond een witte bloemenzee met bijbehorende berichten op de Wall of Honour. Peter Reijn, de bedenker van het nieuwe fenomeen en bestuurslid van de Stichting Anjer Veteranendag, was behoorlijk overdonderd door de vele positieve reacties: „Het was een experiment dat bijzonder goed viel. Voordat we het wisten, stond het toen nog bescheiden zeildoek compleet vol en was er geen ruimte meer over om nieuwe anjers toe te voegen. Een overweldigd succes.”

Tijdens de jubileumeditie van de 10e Veteranendag in juni van dit jaar, kreeg het toen al omvangrijkere eredoek een prominentere plek. Niet langer uit valse bescheidenheid ietwat achteraf weggestopt in een tent, maar ditmaal in volle glorie buiten op het Malieveld. Dit miste zijn uitwerking niet. Opnieuw kwamen hoogwaardigheidsbekleders langs om een persoonlijke boodschap op te schrijven, onder wie defensieminister Jeanine Hennis.

Na de twee succesvolle proefjaren wordt het initiatief komend jaar landelijk uitgevouwen. Voorafgaand aan Veteranendag 2015 worden waarderingswanden neergezet bij gemeentehuizen in heel Nederland.

Twee tot drie weken voor de landelijke viering eind juni in Den Haag worden de zeildoeken afgeleverd in steden en dorpen die een lokale dag voor oud-militairen organiseren.

Daags voor de nationale viering op het Malieveld in Den Haag, worden in samenwerking met de Koninklijke Landmacht de beschreven doeken weer opgehaald en naar de Hofstad gebracht. Daar worden ze in een lange rij opgesteld, wellicht langs de wandelroute van het Centraal Station naar het Malieveld.

Anjervoorvechter van het eerste uur Fred Janssen: „We hopen op die manier een indrukwekkende corridor te creëren van warme uitingen van betrokkenheid van vele tienduizenden landgenoten. Daarvoor was de dit jaar tien jaar bestaande Veteranendag oorspronkelijk immers bedoeld: het moest een feest worden waarbij de Nederlandse burger de veteraan in het zonnetje kan zetten.”

Op dit moment hebben reeds meer dan twintig gemeenten interesse getoond, waaronder Nijmegen, Breda, Den Bosch, Hoorn en Medemblik. Enkhuizen is waarschijnlijk de eerste gemeente die de Wall of Honour daadwerkelijk binnen haalt. En al snel ook. „Ga er maar van uit dat het dundoek voor de anjers medio februari of maart in ons stadhuis staat ter gelegenheid van de fototentoonstelling over veteranen die er dan wordt gehouden”, aldus ‘veteranenambtenaar’ Jicky van Lienen.

Overigens verklapt Libanon-veteraan Janssen dat de benaming ’Wall of Honour’ in de nabije toekomst gaat veranderen. „Te Engels”, zegt hij. „We gaan naar ’In naam van Oranje’. Dat dekt de lading beter, want per slot van rekening worden militairen uitgezonden door en voor ons land.”

Waar de initiatiefnemers zich aanvankelijk verbaasden over het succes van hun anjermuur, zagen anderen de doorbraak wel aankomen. „Mensen willen graag uiting geven aan hun respect en waardering voor veteranen”, zegt Louis Timmermans, voorzitter van de stichting Anjer Veteranendag. „De combinatie van het plaatsen van een witte anjer en het kunnen opschrijven van persoonlijke gevoelens, maakt dit initiatief bijzonder sterk”, aldus de Maldenaar.

Gedreven door het succes is de stichting inmiddels ook op zoek gegaan naar mogelijkheden om Nederlanders ook naast Veteranendag een podium te bieden voor loftuitingen aan het adres van oud-strijders. „We wilden een platform dat het gehele jaar beschikbaar is. En zoals zo vaak in deze moderne tijd, biedt het internet hierbij soelaas. We hebben nu een virtuele Wall of Honour online staan. Via www.wallofhonour.nl kan iedereen zijn favoriete veteraan toevoegen aan deze digitale plek van waardering”, zo meldt Fred Janssen trots.

De oud-Unifiller legt uit dat een foto van de veteraan kan worden geplaatst in de tijdslijn van zijn missie: „Uiteraard gaat deze naamsvermelding gepaard met een anjer en een persoonlijk bericht. Door deze virtuele waarderingsstraat ontstaat een overzicht van missie en veteranen vanaf de Tweede Wereldoorlog tot met de missie van vandaag in Mali.”

Hij is samen met medeveteraan Peter Reijn enorm blij met het enthousiasme waarmee ook de virtuele Wall of Honour is ontvangen. „De berichtjes die bij de veteranen geplaatst worden zijn vaak ontroerend. Met name bij mensen die zijn overleden, plaatsen kinderen en kleinkinderen vaak mooie berichtjes. Maar ook de berichten bij de tijdens hun missie gesneuvelde militairen komen direct uit het hart. Daar is het ons allemaal om te doen.”