Nieuws/Binnenland
872037
Binnenland

Oproep om met planten naar Binnenhof te gaan

DEN HAAG - Het hele Binnenhof vol met bloemen en planten om aandacht te vragen voor het „bizar grote verlies aan biodiversiteit” in de afgelopen kwart eeuw. Tv-tuinman Lodewijk Hoekstra roept iedereen op dinsdag 31 oktober met planten en bloemen naar het Binnenhof te komen.

Hoekstra, ambassadeur voor onder meer de Vlinderstichting en groen ondernemer, schetst een somber beeld: het gaat bijzonder slecht met vogels en insecten. Dat bleek ook deze week weer uit onderzoek. Zo is in 63 beschermde natuurgebieden in Duitsland sinds 1989 driekwart van de vliegende insecten verdwenen. En in Noordwest-Europa zijn sinds 1980 421 miljoen vogels verdwenen.

„Het lijkt wel alsof iedereen ligt te slapen en de mensen geen idee hebben wat dit betekent. Maar het gaat over ons leven. Insecten zijn de ruggengraat van ons ecosysteem.”

Volgens Hoekstra roept de samenleving om meer groen, maar „is dat in de huidige politiek alweer weggepolderd.” Daarom hoopt hij de teloorgang van de biodiversiteit onder de aandacht te krijgen in Den Haag.