Nieuws/Binnenland
872119
Binnenland

Inbrekers slaan toe bij begin kerstdiner

De kans dat inbrekers tijdens de komende kerstdagen in deze regio zorgen voor een domper op de feestelijkheden is groot. Dit blijkt uit een onderzoek van de speciale Analyse & Research-afdeling van de politie Den Haag.

Het onderzoek op basis van de cijfers bevestigt dat het aantal inbraken in de Haagse regio in december aanzienlijk hoger is dan in de andere (donkere) maanden van het jaar. „Dit is voor een groot deel te herleiden naar de kerstdagen en oud en nieuw”, vertelt politiewoordvoerder Wim Hoonhout. „We hopen dat iedereen hier de komende dagen alert op is, zodat de feestdagen niet worden verziekt.”

De meest inbraken vinden op die dagen plaats in de Haagse wijken Centrum en de Schilderswijk. Dat zijn overigens op normale dagen ook de plekken waar het vaakst een kraak wordt gezet. De echte procentuele stijging van de cijfers zit echter in een toename in Zoetermeer, Westland, en Gouda en Leiden buiten de Haagse regio.

De inbrekers slaan tijdens de feestdagen voornamelijk hun slag in de avonduren tijdens etenstijd, dus tussen 18.00 uur en 21.00 uur. De piek van de inbraken ligt in de laatste week van het jaar, week 52 maar ook week 49 en week 1 zijn populair bij de rovers, net als 5 december. Tijdens de weken voorafgaand aan de kerstperiode, zo blijkt uit de analyse, zijn er meer diefstallen uit woning met een onbekend pleegtijdstip (430%) dan in de rest van de periode (38%). Volgens de onderzoekers komt dit omdat er meer dan twaalf uur zit tussen de begintijd en de eindtijd omdat slachtoffers vaak langer uit hun huis zijn en het dus later opmerken.

Korpschef Paul van Musscher laat dan ook weten dat de periode rond de feestdagen voor agenten een drukke periode is. „Mensen zijn die dagen vaak niet thuis en dat betekent voor ons dat wij niet bij de boom kunnen blijven zitten maar met kerst aan de bak moeten. Traditiegetrouw stijgen de inbraakcijfers deze maanden en voor ons is het dus de kunst om ze minder te laten stijgen.”