Nieuws/Buitenland
872147
Buitenland

Essebsi officieel president van Tunesië

Presidentskandidaat Beji Caid Essebsi mag zichzelf de nieuwe president van Tunesië noemen. Essebsi (88) eiste zondag de overwinning al op, maar maandag kwam de officiële uitslag. Met ruim 55 procent versloeg hij zijn rivaal, de huidige president Moncef Marzouki, die 44 procent van de stemmen kreeg.

Tunesië ging zondag naar de stembus voor de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Na de uitslag gingen honderden jongeren in een stad in het zuiden van Tunesië de straat op om te demonstreren tegen de overwinning van Essebsi.

De nieuwe president maakte voorheen deel uit van het gezelschap van oud-president Zine el-Abidine Ben Ali, die tijdens de Arabische Lente werd afgezet. De betogers riepen leuzen als “Nee tegen het oude regime” en staken banden in de brand. Ook blokkeerden ze straten en probeerden ze een politiebureau binnen te dringen. Agenten zetten uiteindelijk traangas in om de jongeren uit elkaar te drijven.

Het was de eerste keer dat er in Tunesië vrije verkiezingen werden gehouden sinds dictator Ben Ali werd afgezet in 2011. Inwoners kwamen toen massaal in opstand tegen het autoritaire bewind. Sommigen zien de winst van Essebsi als een stap terug in de strijd voor democratie. De nieuwe president legt de kritiek naast zich neer en zegt dat hij de technocraat is die het land nodig heeft na drie roerige jaren.

Volgens minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zijn deze presidentsverkiezingen „opnieuw een teken van de Tunesische bereidheid noodzakelijke hervormingen door te voeren en tot een goed functionerende democratie uit te groeien”. Het Noord-Afrikaanse land vervult hiermee volgens hem een belangrijke rol in de regio.

De Arabische Lente begon in 2011 in Tunesië. Betogers die streden tegen de dictatuur waren een inspiratie voor inwoners van andere landen zoals Egypte, Libië en Syrië.