Nieuws/Binnenland
872156
Binnenland

We voelden ons gelukkiger in 2014

We liggen ’s nachts minder vaak wakker omdat we ons zorgen maken over onze gezondheid of financiële situatie. Dat komt omdat we ons het afgelopen jaar gelukkiger voelden dan een jaar eerder. Bijna 40% van de Nederlanders geeft 2014 met bijna een zeven dan ook een hoger rapportcijfer.

We zijn wel meer bezorgd over de kans slachtoffer te worden van terrorisme. De aanslag op de MH17 in Oekraïne en de opkomst van IS lijken daar de oorzaak van te zijn. Maar het blijven ’kopzorgen’ in de marge, want we maken ons vooral druk om zaken die dicht bij ons staan zoals inkomsten, gezondheid, familie en vrienden.

Dit blijkt uit het halfjaarlijkse onderzoek naar geluksbeleving in Nederland, uitgevoerd door de Nederlandse Staatsloterij. „Opvallend is dat Nederlanders zich in mindere mate zorgen maken over de economische crisis. Nog maar één op de tien vindt de situatie zorgelijk, tegenover bijna het dubbele vorig jaar”, zegt woordvoerder Arjan van ’t Veer. „Desondanks verwacht slecht 14% van de Nederlanders dat we in 2015 helemaal uit het dal klimmen.”

Individueel zijn we gelukkiger geworden maar voor Nederland was 2014 een bewogen jaar. De ramp met de MH17 wierp een grote schaduw over ons geluk. Het overgrote deel van de ondervraagden (77%) vond dit logischerwijs de meest impactvolle gebeurtenis. Niet geheel verrassend is Frans Timmermans, ten tijde van de ramp minister van Buitenlandse Zaken, de persoon van het jaar.

De sportieve successen van ons land leveren een grote bijdrage aan het meest gelukkige moment van ons land. De Olympische medailles op de Winterspelen in Sotsji en de derde plaats op het WK voetbal scoren hoog op de vraag wat het meest gelukkige moment voor ons land was in 2014. Geheel in deze lijn werd Ireen Wüst gekozen tot vrouw van het jaar. Wat betreft het nieuwe jaar hopen we vooral op een warme zomer, prijsverlaging in het openbaar vervoer en meer tijd in huis door te brengen.

De Staatsloterij brengt twee keer per jaar het geluk van Nederland in kaart. „We zijn hier in juni 2013 mee gestart. Door het onderzoek periodiek te laten plaatsvinden willen we een beeld krijgen in de manier waarop we in ons land geluk beleven”, meent Van ’t Veer.