Nieuws/Buitenland
872162
Buitenland

Tienduizenden Duitsers betogen om islam

In Duitsland zijn maandag tienduizenden mensen de straat op gegaan om hun afkeer van de islam of hun afkeer van vreemdelingenhaat uit te spreken. In Dresden gingen 17.500 aanhangers van de „Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland“ (Pegida) de straat op. Zo'n 4500 tegendemonstranten betoogden tegen de denkbeelden van Pegida en voor verdraagzaamheid.

In München gingen 12.000 mensen de straat op om te betogen tegen Pegida. „Deze demonstratie vanavond toont de beste kant van München: hier staan duizenden mensen samen op tegen racisme en uitsluiting”, aldus burgermeester Dieter Reiter (SPD) van de hoofdstad van Beieren.

Volgens verslaggevers wordt de sfeer op de Pegida-demonstraties die in oktober begonnen, steeds agressiever. Kritische journalisten werden tijdens de betoging maandag beschimpt als leugenaars, linkse politici als 'volksverraders', zoals al tijdens de Hitler-dictatuur gebeurde.

Oud-bondskanselier Gerhard Schröder heeft opgeroepen tot een „opstand van de fatsoenlijken” tegen Pegida. Hij herinnerde eraan dat in 2010 na een brandaanslag op een synagoge in Düsseldorf 200.000 mensen de straat op zijn gegaan om te protesteren tegen vreemdelingenhaat en antisemitisme, „uiteraard met bondspresident en bondskanselier voorop. Zo'n publieke reactie hebben we ook nu nodig.”