Nieuws/Buitenland
872167
Buitenland

Contactgroep Oekraïne deze week weer bijeen

De internationale Contactgroep die de politieke crisis om Oekraïne probeert op te lossen, komt woensdag en vrijdag weer bijeen. Dit heeft het presidentieel kantoor in Kiev maandag meegedeeld na telefonisch overleg van staats- en regeringsleiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk.

De pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne hebben aangegeven dat zij eveneens naar het overleg van de Contactgroep komen dat volgens hen opnieuw plaatsvindt in Minsk. Ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) komt aanschuiven.

De Contactgroep voor Oekraïne kwam voor het laatst in september in de Wit-Russische hoofdstad Minsk bij elkaar. Pogingen een nieuwe vergadering te beleggen, strandden daarna wegens onenigheid over de agenda.

In Minsk werd onder meer een staakt-het-vuren afgesproken dat de afgelopen maanden steeds weer werd geschonden. De afgelopen dagen werd het bestand meestal wel gerespecteerd, aldus het Kremlin na het telefonische overleg maandag. De gevechten in Oost-Oekraïne tussen regeringsleger en pro-Russische separatisten waren de afgelopen maanden een obstakel bij het bergen van slachtoffers van rampvlucht MH17 en hun bezittingen.