Nieuws/Binnenland
872176
Binnenland

Politie: nog geen doorbraak in zaak-Borst

De politie verwacht op korte termijn geen doorbraak in de zaak rond de moord op oud-minister Els Borst. Er werken nog wel dagelijks meer dan tien rechercheurs aan de zaak, die zich nu bijna elf maanden geleden afspeelde. Dat heeft een woordvoerder van het rechercheteam maandag gezegd.

Peter R. de Vries maakte maandagavond in Nieuwsuur bekend dat hij een tip van iemand met geheimhoudingsplicht heeft gekregen over iemand met een psychiatrische achtergrond, die misschien iets met de zaak te maken zou hebben. Die tip speelde hij door aan de politie. De recherchewoordvoerder zegt de tip te kennen, maar ontkent dat het onderzoek daardoor in een stroomversnelling zou zijn geraakt.

In oktober vroeg de politie specifiek om contact met hulp- of zorgverleners, mantelzorgers of anderen die omgaan met mensen met een psychische stoornis. In de omgeving van Bilthoven, waar Els Borst woonde en waar ze in haar garage om het leven werd gebracht, zijn veel ggz-instellingen. Die oproep leidde tot 150 tips, waaronder een aantal uit de hoek van hulpverleners.

Het is bekend dat een verwarde man in de week voor de dood van de oud-minister bij haar aanbelde met een vreemd verhaal. Die man is tot nu toe niet gevonden, evenmin als een vrouw met een rode hoofddoek, die rond de tijd van de moord langs het huis aan de Ruysdaellaan is gelopen.

Altrecht beheert in Utrecht veel klinieken. Deze organisatie plaatste na de oproep van de politie uitleg over het medisch beroepsgeheim voor medewerkers op de site. Daarin staat dat een medewerker altijd moet overleggen met de geneesheer-directeur van Altrecht. „De politie heeft zorgverleners opgeroepen zich te melden met relevante informatie. Dit is onderdeel van het onderzoek dat de politie uitvoert. Het is voor alle partijen van belang er voor te zorgen dat de politie haar onderzoek zo goed mogelijk kan uitvoeren zonder dat patiënten daarvan schade ondervinden. Hierdoor wordt zowel het maatschappelijke als het individuele belang gediend”, aldus de instelling.