Nieuws/Binnenland
872177
Binnenland

Teeven: volgend jaar 33.000 asielzoekers

Ongeveer 33.000 mensen vragen volgend jaar waarschijnlijk asiel aan in Nederland. Misschien loopt dat aantal op naar 40.000. Dat zei staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) maandag in Dit Is De Dag op NPO Radio 1.

Dit jaar krijgt melden zich ongeveer 24.000 asielzoekers in Nederland. Dat is fors meer dan in de afgelopen jaren, maar flink minder dan het getal van 65.000 dat Teeven in mei had genoemd. Toen kwamen ongeveer duizend asielzoekers per week naar Nederland. „We hadden toen een enorme instroom van Eritreërs. Toen zei ik dat het over het hele jaar 65.000 zouden kunnen worden 'als het in dit tempo doorgaat'. Maar we hebben de instroom aanzienlijk kunnen terugdringen. Laten we daar blij mee zijn, want anders krijg je draagvlakproblemen”, aldus de staatssecretaris. Teeven sprak tegen dat hij de aantallen met opzet heeft overdreven.

In 2013 waren er 14.399 (eerste) asielverzoeken. In 2012 ging het om 9810 asielzoekers die nog niet elders in Europa een asielaanvraag hadden ingediend.

Uit de cijfers blijkt ook dat de asielinstroom in oktober en november flink is gedaald ten opzichte van de maanden ervoor. Dat hangt volgens Teeven vermoedelijk samen met het winterseizoen, waardoor minder migranten de Middellandse Zee overstaken. Volgens Teeven is het een meerjarig terugkerend patroon.

De meeste asielverzoeken komen van Syriërs en in mindere mate van 'statenlozen', vaak Palestijnen die woonden in Syrië. In mei, toen Teeven zijn vrees van 65.000 nieuwe asielzoekers dit jaar uitsprak, was er een kortstondige hausse van asielzoekers uit Eritrea. In die maand waren het er 1860. Die toestroom is inmiddels vrijwel geheel opgedroogd, in november meldden zich 54 Eritreërs.