Nieuws/Binnenland
872181
Binnenland

'Nieuw bewijs voor neerhalen MH17'

Nieuwe foto's van vlak na de ramp met vlucht MH17 zouden bewijzen dat het vliegtuig zeer waarschijnlijk met een luchtdoelraket, afgeschoten uit separatistengebied, is neergehaald.

Dat meldt RTL Nieuws, die de foto's in  handen heeft. Het zou gaan om twee foto's van de lancering en één foto vermoedelijk van de crash van het toestel. Uit de foto's zou blijken dat de raket is afgeschoten vanuit gebied dat in handen was van pro-Russische rebellen.

Rookpluim

Op de foto's is een verticale rookpluim te zien, die lijkt af te komen van de plek waar de raket is gelanceerd. Op de derde foto staat een grote zwarte rookpluim, waarschijnlijk vanaf de plek waar het vliegtuig is neergekomen. Om de privacy van de fotograaf te beschermen heeft RTL de foto's niet bijgevoegd.

RTL Nieuws sprak met de man die de foto's zou hebben gemaakt. Hij blijft anoniem. „Ik wil rechtvaardigheid. Ik wil dat de mensen die dit hebben gedaan, worden gestraft”, verklaart hij. De man zegt dat hij ook met onderzoekers heeft gesproken.

'Al bekend'

Het Openbaar Ministerie wil alleen zeggen dat ,,de foto's al bij ons bekend waren. Wij nemen ze mee in het strafrechtelijk onderzoek, maar ik kan niet genoeg benadrukken dat het te vroeg is om conclusies te trekken.''

IT-deskundigen zeggen tegen RTL dat er geen bewijs is gevonden dat iemand met de foto's heeft gesjoemeld. Een woordvoerder van het OM wil daar niet op ingaan.

Oorzaak

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar de oorzaak van de ramp, het OM onderzoekt of de verantwoordelijken kunnen worden opgespoord en vervolgd. In een brief aan de nabestaanden schreef hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke onlangs dat het OM „meer, maar dan ook veel meer bewijzen en informatie” over de ramp heeft verzameld dan tot nu toe bekend is. Zo zijn telefoongesprekken afgeluisterd en hebben getuigen uit het rampgebied beelden gestuurd en verklaringen afgelegd.

Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines om het leven. Onder de doden zijn 196 Nederlanders.