Nieuws/Buitenland
872183
Buitenland

Tientallen doden door aanslagen Nigeria

Door bomaanslagen zijn maandag in Nigeria zeker 35 mensen om het leven gekomen. Dit hebben media en de politie van het West-Afrikaanse land gemeld.

Zeker twintig mensen kwamen om door een aanslag met twee bommen in Gombe het noordoosten van Nigeria. Tientallen mensen raakten gewond. Toen de aanslag plaatshad, was het wegens het naderende kerstfeest erg druk in het busstation. Nadat de eerste bom was afgegaan, snelden veel mensen naar de slachtoffers. De tweede bom doodde daardoor juist veel mensen die te hulp schoten.

Het was de tweede keer in twee maanden dat Gombe, hoofdstad van de gelijknamige staat, met een bloedige aanslag werd geconfronteerd. Eind oktober kwamen door een explosie in een ander busstation ten minste dertig mensen om.

Enkele uren later werd in Bauchi, op zo'n 150 kilometer van Gombe, een bom tot ontploffing gebracht op een drukke markt. Er brak een enorme brand uit. Lokale media repten over zeker vijftien doden.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen van maandag is niet opgeëist. In het noorden en noordoosten van Nigeria zijn er geregeld aanslagen van terreurbeweging Boko Haram, die in dat voornamelijk door moslims bewoonde deel van het land de sharia, de islamitische wetgeving, wil invoeren. De groepering doodde vorige week in een dorp in het noordoosten van Nigeria 32 mensen en ontvoerde er 185 vrouwen en kinderen. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen, die op 14 februari worden gehouden, heeft Boko Haram haar terreuracties opgevoerd.

Het leger van buurland Kameroen bracht Boko Haram het afgelopen weekeinde een gevoelige slag toe. Het nam in het dorp Guirvidic een school in waar kinderen tot strijders voor de terreurbeweging werden opgeleid. 84 kinderen in de leeftijd van vijf tot twaalf jaar werden bevrijd en meer dan honderd aanhangers van Boko Haram werden gearresteerd.