Nieuws/Buitenland
872213
Buitenland

Weer blanke agent vrijuit na doden zwarte man

In de Verenigde Staten is weer een blanke politieagent vrijgesproken voor het doodschieten van een ongewapende zwarte man. Maandag ging het om een agent uit de stad Milwaukee, in de staat Wisconsin, die inmiddels is ontslagen. De officier van justitie vindt dat hij terecht geweld heeft gebruikt omdat hij zichzelf moest verdedigen.

Christopher Manney kwam op 30 april in gevecht met Dontre Hamilton in Red Arrow Park. Tijdens de worsteling schoot hij veertien keer op de zwarte man waarna die overleed. Hamilton had een psychiatrische ziekte. Nog voordat Manney voor de rechter was verschenen, werd hij in oktober ontslagen. Zijn chef zei dat hij zich niet aan het protocol had gehouden dat geldt voor psychiatrische patiënten.

Er is de afgelopen tijd veel te doen geweest om politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. Een soortgelijke zaak maakte veel los in de Amerikaanse plaats Ferguson. Daar werd de zwarte tiener Michael Brown doodgeschoten. De politieagent die dat op zijn geweten heeft, werd vrijgesproken tot grote woede van het land. Een andere bekende zaak was die van de 12-jarige Tamir Rice. De jongen werd vorige maand doodgeschoten door agenten die zijn speelgoedpistool aanzagen voor een echt wapen.