Nieuws/Buitenland
872242
Buitenland

'Chauffeur Dijon geen terroristische link'

De man die zondagavond inreed op een groep voorbijgangers in het Franse Dijon heeft geen banden met een terroristische organisatie. Dat heeft een Franse openbare aanklager maandag gezegd. Wel is hij een zware psychiatrische patiënt.

De 40-jarige man heeft volgens justitie sinds 2001 psychiatrische problemen en is al 157 keer opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. De man zou alleen hebben gehandeld. „Het is absoluut geen terroristische actie”, zei aanklager Marie-Christine Tarareau.

De Fransman reed zondag op verschillende plekken in Dijon in op voetgangers. Dertien mensen raakten gewond, van wie er acht nog in het ziekenhuis liggen. Eerder was nog sprake van elf gewonden.

Getuigen zeiden snel na het incident dat de man „Allahoe akbar” (God is groot in het Arabisch) riep. De aanklager verklaarde maandag dat hij dat deed om zichzelf moed in te praten om op mensen in te rijden en niet vanwege zijn geloof. In plaats daarvan was hij boos over hoe Tsjetsjeense en Palestijnse kinderen worden behandeld, verklaarde hij na het incident.

De dader, van Frans-Marokkaanse afkomst, werd meteen aangehouden na de aanrijdingen. Tijdens het verhoor gaf hij toe dat hij een dosis medicijnen had ingenomen die 96 uur zou werken. Zijn huis is doorzocht. Agenten hebben in elk geval zijn computer meegenomen voor onderzoek.

De Franse president François Hollande riep mensen op niet te snel in paniek te raken om de gebeurtenis, maar zei ook dat er „extreme waakzaamheid“ moet zijn.