Nieuws
872267
Nieuws

PwC door Britse waakhond aangepakt

Accountant PwC is sinds maandag onderwerp van onderzoek van de Britse waakhond, vanwege zijn boekhoudcontroles bij supermarktketen Tesco en de bank Barclays.

Tesco kreeg goedkeuring van PwC voor zijn boekhouding, maar in september bleek het opnieuw een winstwaarschuwing te moeten afgeven over het eerste halfjaar. Toen bleek dat het veel te positief was over zijn winst en £250 miljoen teveel had becijferd, later nog eens uitgebouwd tot £263 miljoen, werd om nader onderzoek gevraagd.

Missers

Het Britse parlement vuurt de waakhond aan de vier grote accountantskantoren harder aan te pakken na zulke missers bij zijn bedrijven.De Britse variant van de FIOD is een onderzoek begonnen naar fouten in de boekhouding.

PwC doet sinds 1983 de boekhouding voor Tesco. Na de zoveelste winstwaarschuwing is acht managers de wacht aangezegd.

Onder vuur

Eind september kwamen PwC en zijn rivalen KPMG, EY en Deloitte in Nederland zwaar onder vuur te liggen na een vernietigend rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM onderzocht bij elk van de zogenoemde 'Big Four' tien controles die werden uitgevoerd in 2012 en 2013. PwC scoorde op vier daarvan een onvoldoende, evenals Deloitte. KPMG kwam het slechtst voor de dag met zeven onvoldoendes, terwijl bij EY drie rapportages ondermaats waren.

PwC trok daarop voor de komende drie jaar 20 miljoen euro extra uit om de kwaliteit van zijn diensten te verbeteren.

Voorspel de eindstand van de AEX in 2014 en win een iPad Mini.