Nieuws/Buitenland
872280
Buitenland

Paus: kerkleiding heeft 'mentale verstening'

De Curie, de leiding van de Rooms-Katholieke Kerk, lijdt aan mentale verstening, schizofrenie en spirituele alzheimer. Dat zei paus Franciscus maandag in zijn jaarlijkse kersttoespraak tot de kardinalen en andere medewerkers van de Curie. Hij noemde vijftien ,,ziekten'' die hij bij de bestuurders van de kerk heeft waargenomen.

De paus heeft enkele maanden na zijn verkiezing tot hoofd van de RK-Kerk een commissie van acht kardinalen ingesteld die hem moeten adviseren over hervorming van de Curie. De commissie is enkele keren bijeen geweest en is al tot de conclusie gekomen dat de problemen bij het centrale bestuursapparaat zo groot zijn dat een grondige opschoning nodig is. De paus zei maandag dat de kerkleiding geroepen is om zich steeds weer te verbeteren en te groeien ,,in eensgezindheid, gezondheid en wijsheid'' om haar missie geheel en al te kunnen uitvoeren.

De paus constateerde ook dat medewerkers van de Curie slecht met elkaar samenwerken en te veel zwetsen en roddelen. Ook denken sommigen te veel aan zichzelf en zijn ze zo onzeker en bang dat ze lijden aan ,,theatrale strengheid'' en ,,een steriel pessimisme''. Zij gaan met wat de paus een ,,begrafenisgezicht'' noemde door het leven. Onder de ziekte van de ,,rivaliteit en ijdelheid'' lijden die kerkelijke medewerkers die er alles voor over hebben om een nieuwe titel en onderscheiding te krijgen en alleen maar in zichzelf geloven.