Nieuws/Binnenland
872281
Binnenland

Zo'n tien slapers in asielopvang Amsterdam

De afgelopen week hebben twintig mensen gebruik gemaakt van de winteropvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam. Gemiddeld slapen er 's nachts tien mensen. Dat heeft de gemeente laten weten.

De opvang opende een week geleden, in een voormalige school in Osdorp. De plek biedt 75 slaapplaatsen. Mensen zonder verblijfsstatus kunnen er drie maanden gebruik van maken, van het einde van de middag tot de volgende ochtend. Ze krijgen - na inschrijving - warm eten, een bed en ontbijt en kunnen douchen.

Onlangs bepaalde de Centrale Raad van Beroep (CRB) dat uitgeprocedeerde asielzoekers uit Amsterdam de komende maanden recht hebben op nachtopvang, een douche, ontbijt en een avondmaaltijd. Door die uitspraak kunnen ook asielzoekers in andere gemeenten zich erop beroepen. Sommige gemeenten zijn daarom al begonnen met de bed-, bad- en broodopvang. Staatssecretaris Fred Teeven was er geen voorstander van.

Amsterdam trekt 870.000 euro uit voor de tijdelijke winteropvang. Intussen blijft de hoofdstad samen met Utrecht, Den Haag en Rotterdam en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met de staatssecretaris(Veiligheid en Justitie) in gesprek over een structurele oplossing,